Tribunaal wil druk V-raad op Belgrado

DEN HAAG, 10 SEPT. Het Tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië in Den Haag heeft gisteren de Veiligheidsraad van de VN opgeroepen Joegoslavië te dwingen verdachten uit te leveren. De voorzitter van het Tribunaal, de Amerikaanse rechter Gabrielle Kirk McDonald, heeft op verzoek van openbare aanklager Louise Arbour een brief aan de Veiligheidsraad geschreven, waarin ze aandringt op het opvoeren van de druk op Joegoslavië.

McDonald wijst in de brief de Veiligheidsraad op een resolutie van 27 augustus, waarin de raad Libië het opheffen van sancties in het vooruitzicht stelt, indien het medewerking verleent aan de berechting van twee verdachten van de aanslag op een vliegtuig boven Lockerbie. “Deze resolutie staat in scherp contrast met het gebrek aan actie van de Veiligheidsraad in een zaak die vergelijkbaar is met de Lockerbie-zaak”, aldus McDonald die refereerde aan drie oud-militairen van het Joegoslavische leger die zich schuil houden in Joegoslavië. De drie worden er van verdacht medeverantwoordelijk te zijn voor de moord op 260 mensen in een ziekenhuis in de Kroatische stad Vukovar in november 1991.

Volgens de voorzitter en de openbare aanklager staat de weigering de drie uit te leveren de uitvoering van resolutie 1160 van de Veiligheidsraad in de weg. Daarin wordt de openbare aanklager opgeroepen schendingen van de mensenrechten in Kosovo te onderzoeken. “De huidige tolerantie ten opzichte van het in gebreke blijven van de Federale Republiek Joegoslavië om beklaagden te arresteren op haar grondgebied, is onverenigbaar met de geuite wens dat het Tribunaal zijn rol als instrument van internationale vrede en veiligheid speelt, vooral in Kosovo”, aldus de brief.

Het Tribunaal kan zelf geen verdachten arresteren en is aangewezen op de medewerking van staten. Sinds het Dayton-akkoord eind 1995 hebben de Bosnische moslims en Kroaten en schoorvoetend ook de Bosnische Serviërs medewerking verleend aan het Tribunaal. Alleen Joegoslavië blijft volgens het Tribunaal “een vrijhaven voor verdachten”. (AFP, AP)