Technofobie in The Net

The Net (Irwin Winkler, 1995, VS), SBS6, 20.30-22.35u.

Dat het niet pluis is in cyberspace, is genoegzaam bekend. Je wordt er eenzaam en depressief, het zit vol kinderporno en geile mannen, hackers gebruiken het om verwarring en verderf te zaaien en je kunt er je identiteit kwijt raken.

Dat laatste overkomt Angela Bennett (Sandra Bullock) in The Net als ze per ongeluk een diskette in handen krijgt die toegang biedt tot alle Amerikaanse overheidscomputers, van de FBI tot het Pentagon. Van het ene moment op het andere is de goedbetaalde telewerkende whiz kid, die haar brood verdient door fouten uit computerspelletjes te halen, het slachtoffer van een groep cyberterroristen die een digitale staatsgreep beramen. Ze veroorzaken ramp na ramp met hun kwaadaardige computerprogramma Gatekeeper.

Bennett, die haar hele leven op Internet doorbrengt en zich zelfs tijdens haar vakantie meer zorgen om haar modem maakt dan om het weer, komt tot inkeer. De computer die eerst haar vriend was omdat hij haar werk verschafte en haar in contact bracht met andere mensen is nu de vijand die de mensheid bijna vernietigt. “Our whole world is sitting there on a computer. () It's like this little electronic shadow on each and everyone of us, just, just begging for someone to screw with”, legt Bennett haar advocaat uit als ze uit de gevangenis probeert te komen. Ze realiseert zich dat niemand haar gelooft als ze vertelt dat haar identiteit is gestolen en het een groep gevaarlijke hackers is die achter de crash op Wall Street en de dood van een belangrijk politicus zit. Omdat ze allemaal denken dat ze een doorgedraaide nerd is, gaat ze zelf op jacht naar de boosdoeners.

The Net speelt in op de angst voor Internet en cyberterrorisme die zowel door de papieren media als de Amerikaanse overheid wordt gestimuleerd met ongefundeerde verhalen over Internetdepressies en computerkrakers. De film is even onwaarschijnlijk als het reëel bestaande scenario van het Institute for Security and Intelligence over cyberterroristen die inbreken op de computer van een fabrikant van ontbijtproducten en vervolgens de samenstelling veranderen om de jeugd te vergiftigen.

Toch is The Net een leuke film om te zien. Sandra Bullock speelt de rol van de enigszins wereldvreemde Angela Bennett uitstekend, wat de zwakkere aspecten van de film, zoals het ondeskundige computerjargon en de exploitatie van technofobie, compenseert.

    • Marie-José Klaver