Sneltram 51 is niet gevaarlijk (1)

De ongelukken met lijn 51 zijn niet de schuld van de sneltram, maar is het gevolg van gebrek aan verkeersdiscipline in Nederland (NRC Handelsblad, 2 september). De sneltram is een prachtig vervoermiddel. Hoeveel automobilisten hebben hun auto laten staan om gebruik te maken van deze vlotte verbinding.

In Zwitserland rijden ook sneltrams, zelfs treinen, door de straten van dorpen en steden. Tramlijn 51 rijdt op een aparte baan en de overgangen zijn voorzien van verkeerslichten. Internationaal onderzoek toont aan dat de verkeersdiscipline de veiligheid bevordert. Wachten voor rood licht moet voor voetgangers en fietsers weer een gewoonte worden.

Dat zal een hard gevecht zijn. We moeten weer durven te moraliseren bij veiligverkeersvoorlichting. Een landelijke campagne is vereist, want het is niet alleen een randstadprobleem, ook in Groningen rijden keurige studenten op de fiets overstekende voetgangers op zebrapaden de knopen van hun jas. Deze voorlichtingscampagne moet gevolgd worden door een politieactie. In Kopenhagen staan agenten in burger tussen de voetgangers bij verkeerslichten. Wie oversteekt bij rood is de klos.

    • Gerrit Sipkes
    • Werkgroep Verkeersveiligheid D66