Royal Opera House treedt jaar lang niet op

LONDEN, 10 SEPT. Het Royal Opera House in Londen zal bijna het hele volgende jaar niet optreden als gevolg van een tekort van 40 miljoen gulden. Het gezelschap, dat wegens de 600 miljoen kostende verbouwing van het theater Covent Garden nu in andere zalen optreedt, stopt op 18 januari 1999 en zal pas volgend jaar december weer optreden als Covent Garden wordt heropend. Het Royal Ballet, dat ook Covent Garden als thuisbasis heeft, zal in april en juli volgend jaar wel optreden, als daarover overeenstemming kan worden bereikt met de vakbonden.

Na de heropening van Covent Garden zal het Royal Opera House het aantal voorstellingen verminderen met een derde. Er komen 120 balletvoorstellingen en honderd opera-uitvoeringen per jaar. Het personeel zal worden ingekrompen, zei bestuursvoorzitter Southgate gisteren. Op verzoek van de Britse cultuurminister Chris Smith zal Covent Garden na de heropening de huidige zeer hoge toegangsprijzen verlagen, waarna de Britse Arts Council, die de subsidies verdeelt, een substantieel hogere bijdrage zal geven. Volgens de Opera wordt het goedkoper om 30 voorstellingen te bezoeken, dan een seizoenskaart voor de voetbalclub Chelsea te kopen. Het Royal Opera House verkeert al enige jaren in financiële en organisatorische problemen.