Revanche Williams op Sanchez

NEW YORK, 10 SEPT. Op het eerste tennistoernooi van dit jaar in Sydney drukte Aranxta Sanchez-Vicario de Williams-hype hoogstpersoonlijk de kop in door zowel Venus als haar zusje Serena te verslaan. Op Roland Garros ontketende de Spaanse baseliner zelfs een koude oorlog om een matchpoint voor Serena Williams te overleven, waarna niemand haar meer van de titel kon afhouden. Afgelopen nacht nam de 18-jarige Venus Williams in de kwartfinales van de US Open in drie sets (2-6, 6-1 en 6-1) revanche voor de eerdere nederlagen van de familie.

Hoewel de cijfers van de laatste twee sets een geflatteerd beeld geven van de intense worsteling tussen Williams en Sanchez bewees de oudste van de Amerikaanse tenniszusjes in tactisch opzicht te zijn gegroeid. Het duurde wel een set voor Venus Williams zich realiseerde dat ze wederom bij Sanchez in de messen dreigde te lopen. Te geforceerd zocht de US Open-finalist van vorig jaar naar winnende slagen en ze liet zich door de als vierde geplaatste Spaanse regelmatig naar het net lokken. Pas toen Williams meer geduld toonde in de rally's profiteerde ze optimaal van de power in haar slagen.

Met een twinkeling in haar ogen constateerde Williams dat ze vooral mentaal progressie heeft geboekt. “Ik ben een andere speelster geworden. In eerdere partijen tegen Sanchez had ik geen idee wat ik moest doen”, zei ze. “Ik stond ook lang niet altijd op de baan met het idee dat ik per se moest winnen. Maar vergeet niet dat ik nog een debutant was. Ik ben wijzer geworden. Ik neem intelligentere beslissingen op de baan en dat is ook nodig tegen een speelster als Sanchez. Ik wist dat ik tegen haar meer geduld moest opbrengen in de rally's, omdat zij nu eenmaal elke bal terug brengt.”

Eén Amerikaanse speelster bereikt in elk geval de finale. Williams treft morgen in de halve finales haar landgenote Lindsay Davenport, die gisteren geen kind had aan Amanda Coetzer: 6-0 en 6-4. De kleine Zuid-Afrikaanse bleek al niet opgewassen tegen de straffe wind in het Arthur Ashe Stadium, laat staan tegen de krachtige slagen van Davenport.