RECENT VERLEDEN

In 1991 werd Jeltsin gekozen tot president van de Russische federatie. De belangrijkste politieke gebeurtenissen sindsdien:

Putch Orthodoxe communisten plegen in augustus 1991 een putch tegen Sovjet-president Gorbatsjov. Staande op een tank bedwingt Jeltsin bijna eigenhandig de coup.

GOS Samen met de presidenten van Oekraïne en Wit Rusland schaft Jeltsin in december 1991 de Sovjet-Unie af. Hij sticht het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS).

Hervormingen Jeltsins hervormingen stuiten in 1992 steeds meer op verzet van het conservatieve parlement. Eind 1992 wordt de hervormingsgezinde premier Gajdar geofferd. Jeltsin wint nipt een referendum over de nieuwe grondwet.

Opstand Jeltsin ontbindt in september 1993 het parlement, dat prompt de president voor afgezet verklaart. De president evenwel laat op 4 oktober 1993 een opstand bloedig neerslaan door de bestorming van het Witte Huis, de zetel van het parlement.

Verkiezingen (1) Bij verkiezingen in december 1993 veroveren tegenstanders van hervormingen de meerderheid in de Doema. Premier Tsjernomyrdin matigt de hervormingen.

Tsjetsjenië Rusland ontketent in 1994 een oorlog in Tsjetsjenië, dat zich onafhankelijk heeft verklaard. Het drama kost honderdduizend mensen het leven.

Verkiezingen (2) Bij verkiezingen in december 1995 worden de communisten en de ultra-nationalisten de sterkste fracties in de Doema. Het hervormingsbeleid wordt verder bijgesteld. Desondanks wint Jeltsin in juni 1996 opnieuw de presidentsverkiezingen.

Crisis Door de economisch-financiële crisis worden de confrontaties met de Doema bitterder. Jeltsin ontslaat de regering-Tsjernomyrdin in maart 1998. De radicale hervormer Kirijenko treedt aan als premier, maar wordt in augustus weggestuurd als de roebel instort.