'Prijzen moeten omlaag'; Studenten naar paleis van Habibie

JAKARTA, 10 SEPT. Zo'n 700 studenten trokken vanochtend naar het presidentiële paleis in het centrum van de Indonesische hoofdstad Jakarta en eisten dat president B.J. Habibie de snel gestegen voedselprijzen verlaagt.

De betogers werden tegengehouden door een grote troepenmacht. Ze eisten ook dat oud-president Soeharto wordt berecht. De studenten, afkomstig van verschillende universiteiten in Jakarta en omgeving, zijn verenigd in het Jakartaanse Forum van Communicatie van Studentensenaten (FKSMJ), een van de drie groeperingen waarin de studentenbeweging sinds het aftreden van Soeharto op 21 mei is uiteengevallen.

De ontevredenheid in het land over de economische crisis en de prijsstijgingen neemt toe. Het was de vierde opeenvolgende dag dat studenten demonstreerden in Indonesië en de eerste keer dat zij zo dicht in de buurt kwamen van het presidentiële paleis.

Hoewel de chef-staf en minister van Defensie, generaal Wiranto, gisteren de studentenprotesten “schadelijk” noemde, achten waarnemers het goed mogelijk dat het leger de betoging heeft toegelaten om druk uit te oefenen op de regering. Temeer daar er in tegenstelling tot een grote demonstratie, afgelopen maandag, bij het Indonesische parlement niet rechtstreeks gevraagd werd om het aftreden van Habibie. Op de vraag of zij het aftreden van Habibie eisten, antwoordde een van de organisatoren: “Nog niet”.

Gisteren demonstreerden vierduizend studenten en arbeiders tegen Habibie toen hij een bezoek bracht aan de Oost-Javaanse havenstad Surabaya. De president moest dat bezoek vervroegd afbreken, omdat demonstrerende menigten het hem onmogelijk maakten een voorgenomen bezoek aan een industrieterrein af te leggen. Na zijn vertrek raakten demonstranten en ordetroepen slaags. Ook in de Midden-Javaanse stad Semarang gingen studenten gisteren de straat op en vandaag gebeurde hetzelfde in Bandung.

De demonstratie in Jakarta verliep vanmiddag zonder geweld. In mei bezetten studenten onder stilzwijgende goedkeuring van het leger gedurende een week massaal het parlementsterrein, wat mede leidde tot het aftreden van Soeharto. Anders dan bij de studentenacties van het voorjaar gaat het nu vooral om de dreigende hongersnood door de hoge rijstprijzen.

De studenten werden vanmorgen een paar honderd meter van het presidentiële paleis aan drie kanten ingesloten door manschappen van de mobiele brigade en van verschillende andere legeronderdelen. De veiligheidstroepen sloten de laan voor het paleis gedeeltelijk af voor het verkeer en keken toe terwijl de studenten ongeveer drie uur lang luisterden naar toespraken en protestliederen zongen. Op de meegebrachte spandoeken stonden teksten als: 'Problemen met de rijst? Nee. Reformasi! Ja. Revolutie: ??.'

    • Frank Vermeulen