Pakistan ondertekent spoedig kernstopverdrag

NEW DELHI, 10 SEPT. Pakistan, op de rand van een bankroet, wil binnenkort het internationale kernstopverdrag ondertekenen om een hervatting van de financiële hulp uit het buitenland mogelijk te maken.

De Pakistaanse schatkist is vrijwel leeg geraakt sinds afgelopen voorjaar economische sancties werden opgelegd als reactie op de zes ondergrondse kernproeven.

Het kabinet en het leger hebben afgelopen maandag besloten het verdrag te ondertekenen om de weg vrij te maken voor leningen die nodig zijn om de economie nieuw leven in te blazen, aldus berichten in de Pakistaanse media. Premier Nawaz Sharif sprak deze week telefonisch met president Clinton over de sancties en vertrok gisteren plotseling naar Londen, met in zijn kielzog minister van Buitenlandse Zaken Aziz, die enkele weken geleden nog minister van Financiën was.

Morgen debatteert het Pakistaanse parlement over de ondertekening van het kernstopverdrag. Waarnemers verwachten dat premier Sharif zijn standpunt over twee weken bekend zal maken op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Pakistan is vrijwel failliet geraakt door de economische sancties. Het land heeft een buitenlandse schuld van dertig miljard dollar. Elke maand moet Islamabad 750 miljoen dollar terugbetalen, maar begin deze maand bedroeg de buitenlandse reserve nog maar 700 miljoen dollar. Als er deze maand geen crisisprogramma van de internationale financiële instituten van de grond komt, kan Pakistan zijn schulden niet meer betalen.

De Pakistaanse regering, die sinds de kernproeven vier geheime onderhandelingen over ontwapening heeft gevoerd met de Amerikaanse regering, is inmiddels afgestapt van het oude standpunt dat Islamabad het kernstopverdrag alleen ondertekent als buurland India dat doet. De Indiase regering zei deze week het besluit hierover “niet te willen overhaasten”. Maar uit de 'stille' onderhandelingen tussen Washington en New Delhi wordt duidelijk dat ook India steeds dichterbij de ondertekening van het verdrag komt.

Analisten in Islamabad wijzen erop dat Pakistan weinig zal verliezen bij ondertekening van het verdrag. Aangezien het verdrag nog moet worden geratificeerd door 38 landen zou het de Pakistaanse regering voorlopig weinig verplichtingen opleggen, aldus een diplomaat in Islamabad.

Morgen komt een delegatie van het IMF en de Wereldbank in Islamabad aan om te praten over eventuele hervatting van de financiële hulp. De acht belangrijkste industrielanden (G8) hebben de Pakistaanse regering de afgelopen maanden verzekerd dat ondertekening van het kernstopverdrag een van de eerste voorwaarden is voor opheffing van de economische sancties. Om voor nieuwe financiële hulp in aanmerking te komen, zal Pakistan naar verwachting aan strenge eisen worden gebonden, zoals een verhoging van de belastingen en inkrimping van de overheid.

    • Rob Schoof