Oost-Europabank op verlies door crisis Rusland

LONDEN, 10 SEPT. De financiële crisis zet de Oost-Europabank (EBRD) dit jaar op een fors verlies. De winst die de bank in de eerste helft van dit jaar nog maakte, zal door de Russische malaise volledig verdwijnen. Hoe groot het verlies over 1998 wordt, kan de bank nog niet zeggen. Wel is duidelijk dat de eerste negen maanden van dit jaar een verlies van rond de 150 miljoen ecu (330 miljoen gulden) zullen opleveren.

De ontwikkelingsbank voor Oost-Europa en de voormalige landen van de Sovjet-Unie liet een en ander weten bij de bekendmaking van de resultaten over de eerste helft van dit jaar. De nettowinst na voorzieningen steeg in die periode van 13 miljoen tot 29 miljoen ecu (64 miljoen gulden). De situatie in Rusland heeft de resultaten van de eerste zes maanden nog niet negatief beïnvloed. De crisis daar barstte ongeveer half augustus los.

Het verlies dat de bank voor de komende tijd voorziet, het eerste na vijf jaren van alleen maar winst, is volledig het gevolg van extra voorzieningen voor leningen aan Rusland die wellicht niet meer terug te halen zijn. Eind juli dit jaar had de EBRD ruim 541 miljoen ecu (1,2 miljard gulden) in zijn stroppenpot zitten, ongeveer 10 procent van de uitstaande leningen en investeringen. Van het totaal hield 171 miljoen ecu (380 miljoen gulden) verband met Rusland. (ANP)