MUZIEK

Musica Sacra

Het festival Musica Sacra, van 18 t/m 20 sept in Maastrichtse kerken en theaters, biedt dit jaar met het thema 'apocalyps' de passendste programmering voor een festival met religieuze muziek. Het besef van het eindige van het aardse leven spreekt uit alle stukken die hier zijn te horen, van de improvisaties door de Pool Krzystov Ostrowski op het orgel van de St. Servaasbasiliek (18 sept 16u30), waarmee het festival opent, tot de Russische kerkmuziek die 20 sept 20u30 wordt gezongen door het Russisch Staatskamerkoor in de St Servaasbasiliek. Verder in de 23 (veelal gratis) evenementen veel apocalypsmuziek over de Openbaringen van Johannes van Anatol Ljadov en van Pierre Henry met een choreografie van Krisztina de Châtel, het Quatuor pour la fin du temps van Messiaen, liederen uit het concentratiekamp, de film (Het Zevende Zegel van Bergman) en de Mis op. 130 van Joseph Jongen, 20 sept 10u tijdens de liturgieviering in de St Servaas. Inl en res 043-3505522.

Gergjev Festival

Het derde Gergjev Festival van de chef-dirigent van het Rotterdamse Philharmonisch Orkest vindt plaats van 16 t/m 25 sept rond het Rotterdamse Schouwburgplein. Het thema dit jaar is 'Tragische liefde' en dat verschijnsel komt ruimschoots voor in Puccini's opera Manon Lescaut, die in de Rotterdamse Schouwburg wordt uitgevoerd in een produktie van de Nationale Reisopera met Galina Gortsjakova in de titelrol. Verder: concerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in De Doelen (21 sept 20u15 met Alfred Brendel als solist in Beethovens Derde pianoconcert) en veel kamermuziek. Inl en res 010-2171717.

Svetlanov

De Russische chef-dirigent van het Residentie Orkest, Jevgeni Svetlanov, viert zijn zeventigste verjaardag met twee concerten waarop hij zijn eigen Eerste symfonie, een vierdelig werk uit 1956, mag dirigeren, voorafgegaan door het Tweede pianoconcert van Rachmaninof met Nikolai Luganski als solist. 11, 12 sept 20u15 Dr Anton Philipszaal Den Haag.

Simon Nabotov

Een in Moskou getogen (jazz)pianist die net als wijlen Art Tatum alle (on)denkbare zijwegen inslaat zonder het doel uit het oog te verliezen. 11 sept BIMhuis Amsterdam.

Cubanismo!

Als deze band van trompettist Jesus Alemañy maar half zo goed speelt als op de nieuwe cd 'Reencarnación' beleeft men nog een goede avond. 12 sept Paradiso Amsterdam.

Ando Drom

Zigeunergroep uit Hongarije die het nu eens niet zoekt in virtuose violistiek maar vooral in liederen, 'primitief' begeleid door lepels, kannen en kruiken. 11 Sept Muziek Monumentaal Zierikzee, 13 sept Paradiso Amsterdam, 15 sept MC Frits Philips Eindhoven, 16 sept Concertzaal Tilburg, 17 sept Patronaat Haaralem, 18 sept RASA Utrecht, 20 sept Doornroosje.

Creek Dippers

Zangeres Victoria Williams en echtgenoot Mark Olson (ex-Jayhawks) verhuisden naar een hutje in de woestijn van Arizona en nemen daar zelfgebreide cd's op in hun huiskamer. Een concert van hun Original Harmony Ridge Creek Dippers komt neer op een informele kampvuuravond met af en toe een briljant moment, vooral wanneer Olson in nieuwe liedjes als 'Valentine King' laat horen dat hij het zonder zijn beproefde Jayhawks-materiaal kan stellen. Bij gebrek aan een begeleidingsgroep nemen Williams en Olson hun viool spelende buurman Raz Russell mee op tournee. 11 sept Paradiso, Amsterdam, 12 sept American Roots Festival, Assen.