Metaaldetectoren gaan op sabbat uit

JERUZALEM, 10 SEPT. Een Israeliër met een 9mm pistool is er recentelijk in geslaagd de veiligheidsmaatregelen te omzeilen in het gebied van de Klaagmuur in Jeruzalem nadat de politie op aandringen van rabbijnen had besloten de metaaldetectoren ter plaatse voortaan op de sabbat af te sluiten. Een woordvoerder van de politie bevestigde gisteren een desbetreffend bericht in de krant Ma'ariv.

Gelovige joden mogen op de sabbat - die vrijdag bij zonsondergang ingaat en tot zaterdag bij zonsondergang duurt - niet werken, en dat omvat ook het inschakelen van elektronische apparatuur. De politie werd van het incident op de hoogte gesteld door de pistooldrager zelf, die een klacht indiende nadat hij met zijn wapen ongestoord de detectoren had kunnen passeren.

Het gebied van de Klaagmuur, vlakbij de Aqsa- en de Koepel van de Rots-moskeeën, de op twee na heiligste plaats van de islam, is zeer gevoelig in de Israelisch-Palestijnse relaties. De Israelische politie heeft recentelijk besloten de veiligheidsmaatregelen op te voeren na waarschuwingen dat ultranationalistische joden een aanval beraamden op moslims in de moskeeën om het vredesproces definitief de nek om te draaien. Een extremistische kolonist, Baruch Goldstein, vermoordde in 1994 in een dergelijke actie in Hebron 29 biddende Palestijnse moslims.

Volgens de politiewoordvoerder zijn de metaaldetectors al een jaar uitgeschakeld op de sabbat. “Maar we doen onze best om verdachte mensen die naar de Klaagmuur komen, te controleren”, zei hij. Het is niet duidelijk hoe dat zich dan verhoudt tot de sabbat. (Reuters, AP)