Met aanvallend spel ongeslagen; Maastricht in ban van nieuwe leider Utrecht

MAASTRICHT, 10 SEPT. Op 't Vrijthof klonken de Utrechtse spreekkoren zoals de inwoners van Maastricht inmiddels gewend zijn. Elk jaar zingen enkele tientallen voetbalsupporters uit het midden des lands daar hun strijdliederen. Gisteravond hadden zich minstens vijfhonderd Utrechtse fans verzameld op het langgerekte terras. Een paar kilometer noordwaarts waren ongeveer duizend supporters direct van het station naar het stadion vervoerd. Maastricht was in de ban van FC Utrecht, dat MVV met 4-1 versloeg. 'We gaan de joden slaan', luidde de voorspellende tekst voor de komende wedstrijd tegen Ajax.

De euforie in Utrecht en omstreken heeft alles te maken met de opvallende seizoensstart van de plaatselijke FC. Na een jarenlange neergang heeft de volksclub de koppositie in de eredivisie veroverd. Met fris en aanvallend spel hebben de Utrechters drie keer gewonnen, ook al waren de tegenstanders in theorie van mindere kwaliteit. De geplaagde supporters hebben weer reden om met de borst vooruit te lopen. Het Utrechtse straatbeeld wordt bepaald door rood-wit en zwart-oranje, de clubkleuren in thuis -en uitduels.

Sinds de landstitel van DOS in 1958, sinds de bekerzege van FC Utrecht in 1985, sinds de gouden jaren van Tonny van der Linden en Eric Willaarts is het niet zo gezellig geweest in de Utrechtse volksbuurten. Het spreekwoordelijke cynisme heeft plaatsgemaakt voor een jubelstemming, die het ergste doet vrezen als de lokale voetbaltrots verliest van Ajax. Utrecht heeft een haat-liefde-verhouding met Amsterdam. Sommige Utrechtse voetballiefhebbers hebben een seizoenkaart van Ajax, dat in het verleden veel talenten opspoorde bij UVV, Holland en Elinkwijk. Marco van Basten en Gerald Vanenburg waren niet of nauwelijks te bewonderen in de Galgenwaard.

Volgens technisch directeur Hans van Breukelen is het huidige scoutingsbeleid veel succesvoller dan voorheen. “We hebben oude coryfeeën die voor ons de amateurvelden afstropen. Maar we moeten ons niet blindstaren op deze regio. Daarom halen we ook jongens uit Katwijk en Rozenburg. Liever daarvandaan dan uit een ver land waar ze de Nederlandse taal niet machtig zijn. De supporters kunnen zich niet identificeren met een club vol vreemdelingen. Mijn oudste zoon heeft mede daarom zijn seizoenkaart van PSV ingeleverd. Dat ventje staat nu elke week op de Bunnik-zijde.”

Volgens trainer Mark Wotte is een voetbalselectie gebaat bij “een taalkundige en culturele eenheid”. Daarom werkt hij het liefst met Nederlandse spelers. “Ik heb niks tegen buitenlanders, maar jongens uit Rusland of Afrika zijn niet gewend aan onze trainingscultuur. Die komen voor de wedstrijd en klaar is Kees. Bij ons trainen ze gerust een half uurtje door en 's avonds gaan ze met een hele groep gezellig op stap.”

Wotte heeft sinds zijn komst, rond de jaarwisseling, drie spelers van zijn oude club FC Den Haag aan de Utrechtse selectie toegevoegd. Middenvelder Alfons Groenendijk, vleugelspeler Emiel van Eijkeren en schaduwspits Johnny de Jong zijn versterkingen gebleken. Van nog grotere waarde zijn rechtshalf Reinier Robbemond uit Dordrecht en natuurlijk de Amsterdamse vedette Michael Mols. Hij verdient een jaarsalaris van 1,2 miljoen gulden, maar gezien de reacties van de Utrechtse supporters is deze technisch superieure speler zijn inkomsten meer dan waard. 'Mols is hot, not for sale', stond er op een spandoek.

Minder opvallend maar minstens zo gedreven speelde de Amerikaanse huurling John O'Brien. Hij staat onder contract bij Ajax, waar hij de afgelopen jaren in het tweede elftal speelde. Gezien zijn ijver en zijn speloverzicht heeft hij in Amsterdam veel afgekeken bij zijn leermeester Jan Wouters. O' Brien is afkomstig van de California Flyers. Zijn vader stuurde een solliciatatiebrief naar de KNVB en dankzij bemiddeling van Co Adriaanse belandde hij vier jaar geleden in de jeugdselectie van Ajax. “Maar FC Utrecht is ook een mooie club”, sprak de spelverdeler in vloeiend Nederlands.

Tegen MVV stond één geboren Utrechter in het basiselftal. Jean-Paul de Jong is een tot back omgeschoolde middenvelder. Halverwege de eerste helft maakte voorstopper Henny van Schoonhoven zijn profdebuut. De voormalige amateur van Elinkwijk - plafondhanger van beroep - beging enkele grove missers. De 28-jarige Van Schoonhoven speelde alsof hij rechtstreeks uit de junioren was weggeplukt. Hij kreeg in de rust een bemoedigend schouderklopje van Mols. “Ik was doodsbenauwd dat onze supporters mij zouden uitschelden”, zei Van Schoonhoven na afloop. “Ik scheet echt peultjes.”

MVV en FC Utrecht speelden een enerverende wedstrijd in stadion De Geusselt. De bezoekende club kwam al na 66 seconden op voorsprong, door een frommeldoelpunt van De Jong. Nauwelijks een minuut later zorgde Joordens voor de gelijkmaker van MVV. De jonge belofte Shew A Tjon hielp FC Utrecht binnen een kwartier aan een 2-1 voorsprong. Vlak voor rust schoot Emerson voor MVV tegen de paal. In het begin van de tweede helft miste de thuisclub nog een paar goede kansen. Twintig minuten voor tijd zorgde Mols voor de beslissende derde treffer van FC Utrecht. Even later maakte De Jong de vierde goal.

    • Jaap Bloembergen