Medeplichtige van Carlos aangehouden

BONN, 10 SEPT. Een vroegere naaste medestander van de beruchte terroristenleider Carlos, Hans-Joachim Klein, is deze week in Noord-Frankrijk aangehouden. Klein, die met name betrokken was bij de gijzeling van de OPEC-ministers in Wenen in 1975, is meer dan 20 jaar zoek geweest. Duitsland en Oostenrijk hebben gisteren aangekondigd Frankrijk om zijn uitlevering te vragen.

Klein (50) werd door een antiterreureenheid aangehouden in een café in het Normandische dorp Saint-Honorine-la-Guillaume, waar hij de laatste vijf jaar had doorgebracht onder de naam Dirk Klausen. Volgens politiezegslieden werd hij opgespoord nadat de Franse en Duitse politie maandenlang mensen uit zijn omgeving hadden geschaduwd. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Manfred Kanther, juichte de aanhouding toe als prachtig voorbeeld van internationale samenwerking.

De gijzeling in het hoofdkwartier van de Organisatie van Olie Exporterende landen in Wenen, waarbij in eerste instantie 70 mensen werden gegijzeld en drie doden vielen, was de spectaculairste operatie van Carlos. Klein heeft altijd volgehouden dat hij geen schot had afgevuurd. Hij liep zelf bij de gijzeling een ernstige buikwond op, maar werd behandeld en mocht met Carlos, andere medeplichtigen en gijzelaars, mee naar Algiers vliegen.

Twee jaar later deelde Klein mee dat hij zich van Carlos, “een megalomane moordenaar”, had afgekeerd. Hij nam tegelijk afstand van zijn eigen daden, en zond zijn pistool aan het Duitse blad Der Spiegel. Carlos zelf werd in 1994 door Franse geheim agenten uit Soedan, waar hij uiteindelijk zijn toevlucht had gezocht, naar Frankrijk overgebracht. Hij werd in december tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegen moord op twee Franse agenten in Parijs. (Reuters, AP)