Lezingen

ARBEID & KLEUR Het debat 'Arbeid en Kleur in 2005' vindt plaats op 15 sept (20u), en is gebaseerd op de verwachting dat in 2005 zestig procent van de beroepsbevolking in de grote steden uit mensen met een allochtone achtergrond zal bestaan. Deelnemers aan het debat zijn Lydia Helwig Nazarowa (directeur Isis Transcultural Leadership), Piet van Roosmalen (beleidsmedewerker minderheden Rabobank Nederland), Han Entzinger (Hoogleraar Sociale Wetenschappen) en Kete Kervezee (directeur Maatschappelijke Ontwikkeling bij de gemeente Utrecht). Openbare Leeszaal, Voetiusstraat 2-4, Utrecht. Inl/Res 030-2332430.

FILM Op 13 sept (16u) is er een podiumgesprek met het thema 'De film als mogelijke vind- en bewaarplaats van religieuze ervaring'. Deelnemers aan het gesprek zijn Marieke Brouwer (evangelisch-luthers predikante), Herman de Dijn (hoogleraar filosofie) en Johan Goud (remonstrants predikant). De discussie wordt geleid door Marjoleine de Vos, redactrice van NRC Handelsblad. Haags Filmhuis, Spui 191, Den Haag. Inl 070-3459900.

GELOOF Drs. P. Bröker zal op 13 sept (14u) een lezing verzorgen onder de titel 'Geloof versus geloof'. De lezing gaat over de godsdiensttegenstellingen in de kunst uit de periode vóór de Vrede van Munster. Museum Catharijneconvent, Nieuwegracht 63, Utrecht. Inl/Res 030-2817893.

KUNST In het kader van de tentoonstelling 'De Losgezongen Toets', geeft kunsthistoricus Carolien ten Bruggencate op 17 sept (19u30) een lezing over de exposerende kunstenaars. In de lezing plaatst zij deze kunstenaars tegen de achtergrond van de geschiedenis en de waardering van het zichtbare handschrift. Museum De Buitenplaats, Eelde. Inl 050-3188651.

POLEN Op 13 sept (20u15) geeft Konstanty Gebert, publicist en woordvoerder van Polen's 'nieuwe joden' een lezing over het herrijzend jodendom in Polen. De voertaal is Engels. Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam. Inl/Res 020-6385606.

POLITIEK De discussie 'Culture, power and politics. America, Europe and Russia in a new era' vindt plaats op 12 sept (13u30). De discussie gaat over de toekomst van de relaties tussen de machtsblokken Verenigde Staten, (West-)Europa en Rusland. Frits Bolkestein en Andrej Sacharov nemen deel aan de discussie . Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411, Amsterdam. Inl 020-5252267.

TURKIJE 'Verboden vruchten van Turkije' is de titel van een debat over de stagnatie van de democratisering van Turkije. Deelnemers zijn Sirin Tekeli, Abdurahman Delipak, Ridvan Akkar, Dogu Ergil, Javuz Önen en Murat Belge. De discussie staat onder leiding van Froukje Santing (NRC Handelsblad) en Martin van Bruinisse (Hoogleraar RU). De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam. Inl/Res 020-5535100.

VAN DER LUBBE Op 11 sept (20u15) is er een debat getiteld 'Marinus van der Lubbe held/anti-held', met o.a. Jan Laurier, Martin Schouten, Cees Walle en Jaak Slangen. Het debat zal o.a. gaan over de vraag of de laatste rustplaats van Van der Lubbe in Leipzig moet blijven. Volkshuis, Apothekersdijk 33A, Leiden. Inl/Res 071-5131389/5149180.

WILHELMINA In het kader van de tentoonstelling 'De Inhuldiging van koningin Wilhelmina' wordt er 13 sept (11u30) een lezing gehouden met als titel 'De Nederlandse inhuldigingsplechtigheid als Theater van Staat'. De lezing wordt verzorgt door de heer drs. E. Elzinga, adjunct directeur Paleis Het Loo, Nationaal Museum Apeldoorn. Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam. Res 010-2176738.

VIOLA&SELLARS Op 13 sept (15u) is er een gesprek tussen videokunstenaar Bill Viola en theater-, opera en televisieregisseur Peter Sellars. Renaissance Hotel (Koepelzaal), Kattengat 1, Amsterdam. Inl/Res 020-6247280.