Lagere dollar zet beurs op verlies

AMSTERDAM, 10 SEPT. De lagere stand van de dollar heeft de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs onder zware druk gezet. De graadmeter van de beursstemming, de AEX-index, daalde vanochtend met 33,23 punten (3,3 procent) naar 1043,36 punten. De Amerikaanse munt noteerde vroeg in de middag 1,9234 gulden, tegen een Amsterdams slot van 1,9525 gisteren. Ook het verlies van de beurzen van New York en Tokio drukte de beurs omlaag.

ASM Lithography was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen. Het fonds verloor vanochtend ruim 7 procent van zijn slotkoers gisteren. De koers daalde met 2,60 naar 35,60 gulden.

Ook automatiseerder Baan viel sterk terug. De koers van het aandeel daalde met 3,90 gulden (6,4 procent) naar 57 gulden. Het enige hoofdfonds dat de schade wist te beperken was Polygram. Het amusementsconcern verloor twee dubbeltjes op 108 gulden. De daling is opmerkelijk, omdat het Canadese drank- en entertainmentbedrijf Seagram nog steeds een bod van 115 gulden op alle aandelen heeft openstaan.

Ook in Frankfurt, Londen en Parijs daalden de koersen. In Duitsland daalde de beurs vanochtend zelfs met 4,6 procent. “Het sentiment is duidelijk negatief”, meende een handelaar. “Veel beleggers houden zich afzijdig omdat de algemene verwachting is dat de koersen nog wel zo'n 5 tot 6 procent verder dalen.” Volgens deze commissionair is de onrust aangewakkerd door de geringe invloed van het herstel dat Wall Street dinsdag liet zien. “Beleggers weten niet meer waar ze aan toe zijn”, oordeelde de handelaar. Het beurssentiment is tevens flauw door de toenemende politieke onrust over de positie van president Clinton. Gisteravond stuurde de Amerikaanse aanklager Starr zijn rapport over de affaire-Lewinsky naar het Congres.

Op het Damrak was ook Hoogovens een grote daler. Het staal- en aluminiumfonds, dat gisteren al sterk verloor, raakte 4,20 gulden (6 procent) kwijt op 64,80 gulden in reactie op berichten over de toenemende concurrentie uit Zuidoost-Azië. Verder liep Unilever schade op. De koers verloor 5,80 op 132,80 gulden. Volgens een beurslid zijn aandeelhouders bang dat Unilever net als aartsrivaal Procter & Gamble gaat herstructureren.

Andere negatieve uitschieters waren KPN, dat nog eens een rijksdaalder liet liggen op 63,30, in reactie op de uitspraak van de Opta dat het telecomconcern zijn telefoontarieven drastisch moet verlagen. De koers van KPN is in een paar weken tijd ruim 50 procent gedaald. Uitzendorganisatie Content, dat gisteren 23 procent van zijn koers verloor, kon zich niet herstellen. Vanochtend verloor het fonds nog eens 3 gulden op 50 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren bijna de helft van de historische winst van dinsdag kwijtgeraakt. De Dow Jones-index zakte gisteren met 155,76 punten tot 7865,02. Dinsdag was de index met 380 punten gestegen.

TOKIO De index van de effectenbeurs van Tokio daalde met 89,51 punten (0,6 procent) tot 14.666,03. De verlaging van de Japanse rente had weinig effect. De effectenbeurs van Hongkong sloot 3 procent hoger.