Kosovo: duizenden ten prooi aan paniek

PEC, 10 SEPT. In het westen van Kosovo tussen 25.000 en wellicht zelfs 40.000 vluchtelingen klem tussen twee oprukkende colonnes van de Servische politie. Ze hebben geen voedsel of water en zijn ten prooi aan paniek. Dat hebben woordvoerders van de Verenigde Naties en hulporganisaties gisteren gezegd.

De tienduizenden Albanezen zijn ingesloten op een twaalf kilometer lang weggedeelte ten zuiden van de stad Pec. Ze sloegen dinsdag op de vlucht uit tenminste vijf dorpen bij Pec, die toen werden aangevallen door de Servische politietroepen. De dorpen werden eerst beschoten en vervolgens platgebrand. De inwoners zitten nu ingesloten in een tang van twee artilleriecolonnes die in elkaars richting trekken en die schieten op of in de richting van de vluchtelingen.

De woordvoerder van de VN-hulporganisatie UNHCR, Fernando Del Mundo, slaagde er gisteren in de vluchtelingen te bereiken. Hij zei dat de geluiden van exploderende granaten steeds dichterbij de vluchtelingen kwamen en dat die in paniek alle kanten uitvluchtten. In een nabijgelegen dorp sprak Del Mundo met een arts die zei 25 mensen te hebben behandeld aan wonden, veroorzaakt door granaatscherven. Drie van hen waren inmiddels overleden en zeven anderen waren er ernstig aan toe.

Journalisten die gisteren trachtten de vluchtelingen te bereiken werden tegengehouden door de Serviërs. Ze zagen wel een van de oprukkende Servische colonnes van pantserwagens en tanks. Huizen in de omgeving stonden in brand en de individuele vluchtelingen die erin waren geslaagd zich in veiligheid te brengen maakten een geschokte en geheel gedesoriënteerde indruk. De meesten wisten niet waar ze waren, noch waarheen ze op weg waren.

De Servische politie is gisteren slaags geraakt met leden van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. De strijd speelde zich af bij de goud- en zinkmijn van Stari Trg, dertig kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Priština. De UÇK-rebellen zouden de bewakers en de politie bij de mijn hebben aangevallen. Het is voor het eerst sinds lang dat in dit gebied wordt gevochten. De strijd van de afgelopen weken heeft zich vooral afgespeeld in het westen van Kosovo en ten zuidwesten van Priština. (AP, Reuters)