Koers dollar flink omlaag

AMSTERDAM, 10 SEPT. De koers van de Amerikaanse dollar is vanmorgen op de Europese valutamarkt gedaald naar het laagste punt sinds november vorig jaar. Rond het middaguur noteerde de Amerikaanse munt 1,9234 gulden, tegen een Amsterdams slot van 1,9525 gisteren.

Handelaren zagen vanmorgen twee redenen voor de verzwakking. De daling van de Japanse geldmarktrente van 0,5 procent naar 0,25 procent gisteren heeft speculaties losgemaakt over een gecoördineerde internationale actie, waarbij ook de VS hun tarieven omlaag doen, hetgeen de dollar minder aantrekkelijk zou maken. Van Japanse officiële zijde is het bestaan van zo'n akkoord gisteren overigens ontkend.

Ook de affaire-Lewinsky, waarover openbaar aanklager Starr gisteren zijn slotrapportage naar het Congres zond, werd als verklaring gegeven voor de verzwakking van de dollar. De Europese aandelenbeurzen reageerden vanmorgen met sterke koersdalingen op de lagere dollar en een terugval van Wall Street.