Kinderagenda

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u richten aan de Kinderagenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam

Schoolatelier

Droom je er wel eens van om op een boot te wonen, zo eentje die ook nog in een (schone) rivier ligt, zodat je je eigen zwembad voor de deur hebt? Misschien vind je het dan leuk om op het Schoolatelier van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) je eigen varende droomwoonboot te ontwerpen. De mooiste fantasieboten varen daarna als een kleurige stoet rond in de vijver van het NAi.

*Kinderworkshop 'de woonboot van mijn dromen' voor kinderen van 7 t/m 13 jaar in het NAi, Museumpark 25, Rotterdam. Zo 13 sept om 14u. Voor ouders is er om 14u30 een rondleiding door het depot van het NAi, waar zo'n 400.000 architectuurtekeningen en 500 maquettes van bekende Nederlandse architecten liggen. De workshop is gratis op vertoon van een toegangskaartje, de rondleiding kost 5, ook op vertoon van een toegangskaart. Res 010-4401200.

Japanweekend

In 1598 vertrekt het schip 'De Liefde' uit Rotterdam om twee jaar later in Japan aan te komen en tot in de 19de eeuw was Holland het enige Westerse land dat handel mocht drijven met Japan. Voor Japanners waren het de eerste Westerlingen die ze zagen en ze keken met verbazing naar die blanke mannen, met hun blonde haren en blauwe ogen. Over de belevenissen van Hollanders in zo'n ver vreemd land is in het Maritiem Museum 'Prins Hendrik' een expositie te zien en daarom organiseert het museum op za 12 en zo 13 september een Japanweekend. Kinderen van 4 t/m 12 jaar kunnen meedoen aan de workshops origamie (een soort papier vouwen), een waaier maken of zich laten schminken als geisha of shogun. Volwassenen kunnen tijdens de workshops kijken naar de film 'Shogun' uit 1980 waarin het verhaal verteld wordt van de aankomst en het verblijf van de bemanning van het schip 'De Liefde' in Nagasaki.

*Japanweekend op za 12 en zo 13 sept in Maritiem Museum 'Prins Hendrik', Leuvehaven 1, Rotterdam voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Workshop origamie van 12u30-16u, waaier maken 12u30-16u, schminken 13-15u en de filmvertoning Shogun is van 13u30-16u. Schminken en meedoen aan de workshops kost 1 per onderdeel; de speelfilm is gratis; dat alles op vertoon van een toegangskaartje. Entree kinderen van 4 tot 16 jaar ƒ3, daarboven ƒ6. Inl 010-412680.

Open monumenten

Vorig jaar bezochten zo'n 850.000 mensen de Open Monumentendag en onder hen waren veel kinderen. Dit jaar zijn er nog meer evenementen en in wel 66 gemeenten wordt van alles voor kinderen georganiseerd.Het thema is dit jaar 'Steengoed, de zorg voor historische bouwmaterialen'. Hieronder volgt een kleine selectie van Open Monumenten. Wil je weten of er iets van je gading in de buurt is, kijk dan op de jeugdpagina van de Open Monumentendag op Internet via http:\www.bouwfonds.nl. Alle evenementen zijn op zaterdag, in Amsterdam op zaterdag en zondag.

Aalsmeer: jongens en meisjes treden op als heuse bouwvakkers. Metselen met echte stenen, timmeren en verven staan op het programma. Open is ook een 18de eeuwse boerderij van het type 'hooihuis' en honderden historische pramen (platte schepen) varen een race. Op het Praamplein zijn de schepen later te bewonderen (inl 0297-322479).

Amsterdam: speurneuzen kunnen meedoen met een tocht langs kerken, hofjes, musea en woonhuizen. Te bezichtigen zijn o.a. het Corvershof, museum Willet-Holthuysen, het Huis met de Bloedvlekken en de Koninklijke Wachtkamer. Bij diverse panden is life muziek en op de binnenplaats van het Oost-Indisch Huis is een monumentenmarkt. De speurtochten kunnen worden afgehaald bij het Oost-Indisch Huis en de Amstelkerk; de beste speurneuzen krijgen een verrassing thuisgestuurd (inl 020-6263947).

Ede: op een restauratiemarkt worden demonstraties metselen, voegen, schildertechnieken, stucen, brons gieten en timmeren gegeven. Ook van de partij zijn een loodgieter, molenmaker, rietdekker, steenhouwer en een beeldhouwer. Daarna mag je zelf aan de slag met tegels bakken en beschilderen. Ook wordt er over historische bouwmaterialen verteld en is er een wandelexcursie (inl 0318-680615).

Geertruidenberg: maak je eigen Madurodam van schoenendozen, lijm en papier. Er is een fotowedstrijd met als thema 'Ramen', gidsen verzorgen rondleidingen door het stadhuis, het Weeshuys en de Geertruidskerk. De toren van de kerk kan worden beklommen en het Bolwerkconcert zorgt voor de muzikale noot (inl 0162-512226).

Hellevoetsluis: kinderen gaan eerst naar de vuurtoren en dan naar de brandgangen van het droogdok uit 1804, waar een spannende speurtocht is uitgezet. Ook nog te bezichtigen: Lichtschip 'Noord-Hinder', het marinehospitaal en het admiraliteitsgebouw aan de Oosterkade, waar Willem III zijn glorieuze overtocht naar Engeland voorbereidde. (inl 0181-312186).

De Lier: je wordt aan het werk gezet bij de timmerwerf, waar cement van oude bakstenen moet worden gebikt (voor hergebruik). Zwaar werk en daarom staan er poffertjes klaar. Er is een diaserie over monumenten in het Westland en ben je uitgerust van het stenen bikken, dan kan de Domtoren worden beklommen (inl 0174-531300).

Utrecht: voor kinderen vanaf 6 jaar is er een speciale stadswandeling met een VVV-gids. Hij neemt je mee terug in de tijd door de oude binnenstad. De kinderwandeling duurt een uur en start op het Domplein om 11u30, 12u30, 13u30 en 14u30, er draait een video over historische bouwmaterialen 'Steengoed' in de kelder van het Utrechts Centrum voor de Kunsten (Domplein 4) en aan die video is een prijsvraag verbonden. En wil je later brandweerman/vrouw worden? Dan kun je ook op het Domplein onder leiding van de Jeugdbrandweer Zuilen oefenen met historisch blusmateriaal, zoals een handspuit uit 1869 en een stoombrandspuit uit 1884 (inl 030-2769174).

Zevenaar: in de Panoven, een zigzagoven van wel 50 meter lang uit 1926, is Nederlands eerste Dakpannen/Baksteenmuseum gevestigd en in dat museum is een koningsschat verstopt; op zoek naar die schat kom je misschien wel een spook tegen.... Er is een huifkartocht, je kan geschminkt worden en molen De Hoop, de bijbehorende grutterij (een soort winkel) en het Liemers Museum met een expositie over bruidssuikers en wittebroodweken zijn ook open (inl 0316-595111).

    • Tonny Schoemaker