Hier & Daar

Monumentendag

De Open Monumentendag op 12 sept is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij in het hele land historisch waardevolle gebouwen voor het publiek worden opengesteld. 1998 is uitgeroepen tot het jaar van het Monumentenonderhoud. De slogan is: 'Steengoed! de zorg voor historische bouwmaterialen'. Rotterdam wijkt dit jaar enigszins af met aandacht voor de Witte Huizen. Een tiental bijzondere, witte huizen is geselecteerd op architectonische en monumentale waarde. De gebouwen variëren van monumentale 19e eeuwse en vroeg 20e eeuwse villa's tot monumenten van het Nieuwe Bouwen.

*Open Monumentendag. Inl ANWB/VVV, Kunst- en Cultuurbalie, Coolsingel 67, Rotterdam 010-4140000. Op Internet http://www.bouwfonds.nl overzicht van deelnemende gemeenten.

Taxatiedag

Op vr 18 sept organiseert veilinghuis Christie's in Amsterdam een taxatiedag voor verzamelaars. Er zullen diverse experts aanwezig zijn die munten en medailles, camera's en optisch speelgoed als kijkdozen en magische lantaarns, speelgoed, teddyberen en poppen, pop en filmsouvenirs en filmposters op waarde schatten. Tevens gelegenheid om in contact te komen met andere verzamelaars.

*Vr 18 sept, 10-16u verzamel-taxatiedag, Christie's, Corn. Schuytstraat 57, Amsterdam. Aanmelden wordt aangeraden: 020-5755288.

Culinair Plaza

Van 11 t/m 13 sept vindt op het Waagplein in Alkmaar het zevende Culinair Plaza plaats. Hier presenteren twaalf restaurateurs en vinologen diverse specialiteiten uit alle delen van de wereld. Tevens zullen diverse ensembles als het Rosenberg Trio (zo. middag) optreden.

*11 t/m 13 sept, Culinair Plaza, Waagplein, Alkmaar.

Ljouwert

Van 16 t/m 19 sept vindt in Leeuwarden het cultureel festival 'Sirkus Ljouwert' plaats. Optredens van onder meer '5 Angry Men' uit Australië, de Indiase 'Gypsies of Rajasthan' en de Chinese 'Sichun Song and Dance Group'. In het Fries Museum is de tentoonstelling 'In het spoor van Italië' met werk van onder meer Alma Tadema en Wybrand de Geest. De tentoonstelling wordt vr 18 sept geopend met een 'Italiaans volksbanket' in de binnentuin van het museum. Za 19 sept is het 'Fries Straatfestival' met honderden artiesten.

*Inl 058-2134105

Dood

Op de tentoonstelling 'Dood Gewone Kunst, nieuwe en oude aspecten van het laatste afscheid' in Museum Beeckestijn zijn vanaf 12 sept doodshemden, grafzerken, doodskisten en lijkwades te zien. Ook kunstwerken, foto's en historische objecten geven op deze tentoonstelling een beeld van hoe er werd en wordt omgegaan met de dood.

*Dood Gewone Kunst, nieuwe en oude aspecten van het laatste afscheid. Museum Beeckestijn Rijksweg 136 Velsen-Zuid. 12 sept t/m 18 okt wo t/m zo 12-17u. Volw ƒ 5,50 CJP, 65+ ƒ 4 kind. tot 12 ƒ 3,50. MJK gratis. Diverse Lezingen en rondleidingen op begraafplaats Westerveld. Inl 0255-512091

Wijnsalon

De nationale wijnbeurs voor de consument, De WijnSalon, die van do 10 t/m zo 13 sept gehouden zou worden in de Central Studios in Utrecht is geannuleerd.

*Organisatie WijnSalon BV 020-4081143

Slauerhoff

De dichter en schrijver J.J. Slauerhoff (1898-1936) is behalve om zijn gedichten en romans bekend om zijn tumultueuze liefdesrelaties, om zijn slordigheid (hij kon zelfs onleesbaar typen, volgens de overlevering) en om zijn zwervend bestaan als scheepsarts. Over die laatste Slauerhoff, de dokter op de Java-China-Japan Lijn, heeft het Scheepvaartmuseum een kleine tentoonstelling ingericht. Men ziet er stoomboten, een scheepshospitaaltje, foto's en een documentaire waarin Cees Nooteboom de sporen van de bewonderde schrijver volgt.

*Slauerhoff, dichter op zee. T/m 3 jan. 1999 in het Scheepvaartmuseum Amsterdam, Kattenburgerplein 1. Di t/m zo 10-17. Inl 020-5232222

Juwelen

Onder meer sieraden van de Belgische ontwerper Jos Bikkems - winnaar van de De Beers België Diamant '80 - worden op 15 sept geveild bij Sotheby's in Amsterdam. De veiling omvat tevens een aantal juwelen bezet met demantoiet, een bijzondere, lichtgroene granaatsoort. Goed vertegenwoordigd zijn juwelen met roosdiamanten en Art Nouveau sieraden.

*Sotheby's Amsterdam. Rokin 102. 020-5502200. Kijkdagen juwelen 12 t/m 14 sept van 10-16u. Veiling 15 sept 10u30 en 14u. Website: http://www.sothebys.com

Homocultureel

In het kader van de viering van 750 jaar Den Haag organiseren de Haagse homo-organisaties op 13 sept het 'Haags Homocultureel Festival'. Op de tentoonstelling 'Roze Geelgroen' in de galerie van de Haagse Kunstkring is werk van Haagse kunstenaars met als thema 'homoseksualiteit'. Verder in de Kunstkring twee literaire salons, zang, dans en hapjes en in gebouw Basta, Scheveningseveer 7, de 'Lesbo Expo'.

*Haags Homocultureel Festival, Haagse Kunstkring Denneweg 64 Den Haag, 13 sept 16-22u. Toegang Lesbo Expo ƒ 5

Dordrecht

Straatkunstenaars treden op tijdens Dordt Monumenteel op za 12 sept. Een watermuzikant brengt een serenade aan Dordrecht. De feesten worden op vr 11 sept voorafgegaan door pastafeesten en vuurwerk.

*Dordt Monumenteel. Inl VVV Dordrecht 078-6132800