Gastgezin wil Russin niet laten gaan

LEEUWARDEN, 10 SEPT. De stichting Rusland Kinderhulp heeft gisteren in kort geding voor de rechtbank in Leeuwarden geëist dat gastmoeder M. de Boer de veertienjarige Elena Podolskaja morgenochtend om zes uur op de bus zet naar Wit-Rusland.

Het meisje was twee maanden op vakantie bij de familie De Boer in Nieuwehorne. Vorige week vrijdag moest ze terug naar haar internaat in de buurt van Minsk, maar het Friese gezin hield haar hier. Het wil het meisje in Nederland een betere toekomst bieden.

De familie zou vorig jaar ook al geprobeerd hebben het meisje in Nederland te houden. De stichting Rusland Kinderhulp is volgens haar advocaat in principe bereid verblijf in Nederland voor het meisje mogelijk te maken, maar dan wel “langs de geëigende kanalen”.

Als het meisje niet snel teruggaat, komen volgens de advocaat de contacten van de stichting met een zusterorganisatie in Wit-Rusland in gevaar, waardoor de vakanties van zevenhonderd kinderen die gepland staan voor de komende jaren in gevaar komen. Ook zou de Wit-Russische organisatie zijn vergunning kunnen verliezen. De rechter zou vanmiddag uitspraak doen in de zaak.

Het is de tweede keer binnen een maand dat een gastgezin in opspraak komt. Een 37-jarige inwoner van het Gelderse Maurik bekende begin september gemeenschap te hebben gehad met een veertienjarig weesmeisje uit Hongarije dat bij hem en zijn vrouw op vakantie was. Woordvoerders van de grotere hulporganisaties pleiten voor een vergunningenstelsel voor organisaties die zich bezighouden met vakanties voor kinderen uit het buitenland. Nu bestaat op de vele tientallen groepen geen enkel toezicht.