GALERIE

Fons Welters'

In de wijde val van zomeravond...' heet de tentoonstelling in Fons Welters waar het werk wordt gepresenteerd van drie jonge kunstenaars. De sculpturen van Reiner Matysik (Ateliers Arnhem) zijn modellen van nog niet bestaande planten. De sculpturen van Emmanuel Ropers (Rijksakademie) waarin tamboers en steigerende paarden figureren, verwijzen naar historische veldslagen. Famke van Wijk (Rijksakademie) maakt beelden en installaties die geïnspireerd zijn door de symboliek uit de bijbel en mystieke en filosofische geschriften. T/m 10 okt Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u. In de Paviljoens in Almere is van 11 sept t/m 1 nov de tentoonstelling 'Going up the country' te zien, waarin werk van kunstenaars uit de galerie van Fons Welters wordt getoond.

Fotografie

Negen Rotterdamse galeries openen op zo 13 sept van 13 tot 18u gezamenlijk het nieuwe seizoen met de manifestatie 'When summer has almost gone' waarin de hedendaagse fotografie centraal staat. Bij galerie Cokkie Snoei zijn foto's te zien van Risk Hazekamp en Phoebe Maas, Galerie Delta stelt werk van Henk Tas tentoon en Els Snijder exposeert in de galerie van Liesbeth Lips. Een nieuw gezicht in Rotterdam is de Amsterdamse galerie Singel 74, die op de William Boothlaan 13a een tweede expositieruimte heeft geopend met foto's van o.a. Rob Versluijs en Lydia Schouten. Tijdens de manifestatie wordt van alle kunstenaars werk aangeboden voor de prijs van vijfhonderd gulden. T/m 11 okt, tevens in Galerie Fotomania, MK Expositieruimte, Phoebus, RAM Foundation en Salle de Bains.

Henk Peeters

Onlangs voltooide Henk Peeters, in de jaren zestig bekend als mede-oprichter van De Informele Groep en de Nul Groep, zijn nieuwste project 'Frisian-Holstein'. Hiervoor selecteerde hij verschillende huiden van het over de hele wereld verspreide koeienras Frisian-Holstein, die hij in rechthoekige stukken sneed en op schilderijspieramen spande. Deze nieuwe werken zijn van 12 sept t/m 11 okt te zien in kunstruimte Wagemans, Hoofdstraat 17 in Beetsterzwaag. Tegelijkertijd organiseert Stichting Galerie de Boer-Waalkens in Finsterwolde een retrospectief van Henk Peeters waarin ook oud werk van de kunstenaar opnieuw gemaakt is door collega's. Galerie Waalkens, Hoofdweg 39 is geopend op za en zo 11-18u en op telefonische afspraak.

En verder

De Israëlische kunstenaar Uri Tzaig presenteert t/m 25 okt zijn nieuwe, een uur durende video met muziek van Arto Lindsay. Er zijn twee voorstellingen per dag, om 14 en 16u, de entree is ƒ 2,50. De Vleeshal, Markt, Middelburg. Di t/m zo 13-17u; Werk van Lily van der Stokker en werken uit de jaren zestig van o.a. Daan van Golden, Niki de Saint Phalle en Wim T. Schippers t/m 11 okt bij Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, Amsterdam; Beelden van Guido Geelen t/m 1 okt bij Galerie Barbara Farber-Rob Jurka, Singel 28, Amsterdam; Ansuya Blom t/m 17 okt bij Galerie van Gelder, Planciusstraat 9A, Amsterdam; Schilderijen van Jan Worst t/m 3 okt bij Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam; Alex Hartley t/m 7 okt bij Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam.