FRA FRA BIG BAND

Fra Fra Big Band: Maspoti Makandra (Pramisi 98002). Postbus 18591, 1001 WC Amsterdam.

Afro-Caribische big band jazz, dat is waar de achttien-koppige Fra Fra Big Band al vijf jaar voor staat. Aan salsa moet men bij Fra Fra echter niet denken; er staan op Maspoti Makandra geen sentimentele bolero's en ook de voor salsa kenmerkende 'estrabillo', een passage met vraag- en antwoordzang, ontbreekt totaal. Slechts één stuk heeft een latin-kleurtje, de andere hebben meer met Afrika, zoals blijkt uit titels als 'Pili Pili' en 'Daijobu'.

Zit salsa doorgaans vol met hoekige staccato's en messcherp trompetspel, bij Fra Fra overheersen de ronde vormen en een mate van onspannenheid die niet zelden tegen luiheid aanligt. Het voordeel hiervan is dat je geen hitsige latin lover hoeft te zijn om er redelijk op te kunnen dansen, maar een nadeel heeft het ook; de arrangementen hebben soms zo'n hapklaar karakter dat een luisteraar aan de zijlijn er maar weinig bij beleeft. Dat een solist (Ben Herman op altsax of Efraïm Trujillo op tenor) een stuk nog net weet te redden is mooi maar het zou niet nodig moeten zijn.

Met meer raffinement in het kleurgebruik en meer zin voor avontuur moet Fra Fra van zo zo, nou nou zien te maken. 'Pili Pili' staat tenslotte voor heet gepeperd, wat iets anders is dan 'een beetje gekruid'.

    • Frans van Leeuwen