Boonstra nog 'enkele jaren' Philips-baas

ROTTERDAM, 10 SEPT. Cor Boonstra blijft de komende jaren topman van Philips. Dit is na overleg met de raad van commissarissen van het elektronicaconcern besloten.

Dit betekent dat de gedoodverfde opvolger van Boonstra, de van computerfabrikant Compaq afkomstige Roel Pieper, nog enkele jaren als 'kroonprins' zal fungeren.

Philips kwam gisteren met deze mededeling nadat het RTL-televisieprogramma business-update opnieuw voeding had gegeven aan het gerucht dat Boonstra spoedig zal vertrekken. “Maar Boonstra blijft in ieder geval nog enkele jaren aan”, zegt een woordvoerder van Philips. Hij wil de omschrijving “enkele jaren” echter niet nader preciseren.

Pieper heeft zijn ambities om topman bij Philips te worden nooit verhuld. Hij heeft nu al de titel senior vice-president bij dit concern, waar hij de supervisie heeft over de technologie en de strategie van het bedrijf. De 41-jarige Pieper lichtte zijn komst naar Philips toe met de uitspraak: “Nummer twee is geen slechte positie, maar liever ben ik nummer één”.

Philips wil niet speculeren over het tijdstip wanneer dat is. Het concern is de stroom aanhoudende geruchten over een vroegtijdig vertrek van Boonstra zat. Ondanks het feit dat Boonstra bij zijn komst naar Philips, ruim vier jaar geleden, verklaarde dat hij niet lang bij het elektronicaconcern zou blijven.

De suggestie dat de komst van Pieper extra druk op Boonstra zou uitoefenen en tot spanningen in de top zou kunnen leiden wordt door Philips van de hand gewezen. Boonstra is in oktober twee jaar president van Philips en heeft zelf geijverd om Pieper binnen te halen.

Pieper was gezien zijn technische kennis en werkervaring in de VS de ideale kandidaat voor Boonstra, die een verjonging van het management van Philips nastreeft.