Bondsdag in '99 naar Berlijn

De Britse architect Norman Foster heeft de glazen koepel voor het Rijksdaggebouw ontwikkeld, die in het midden een trechter heeft bestaande uit 360 aparte spiegelplaten. (Foto Reuters)

BERLIJN, 10 SEPT. De kogel is door de kerk. Tegenstribbelende ambtenaren, die hun villa aan de Rijn niet willen verlaten, zullen eraan moeten geloven. Op 19 april volgend jaar zal het nieuwe parlement in de hoofdstad worden ingewijd. Op 5 juli verhuizen de Bondsdag, parlementariërs en ambtenaren naar het gebouw van de Rijksdag in Berlijn aan de Platz der Republik.

Rita Süssmuth, de voorzitter van de Bondsdag, zei dit gisteren tijdens een rondleiding door het gebouw van de Rijksdag, dat voor 600 miljoen mark wordt gerenoveerd. Behalve het gemoderniseerde onderkomen van het parlement blijft alles bij het oude, beloofde de politica, die een witte helm op had tegen vallend puin. De Bondsdag blijft Bondsdag heten en niet Rijksdag, en de dikke vertrouwde adelaar (fette Henne) komt net als in Bonn in de plenaire vergaderzaal aan de muur te hangen.

“Nooit zullen we deze plek van democratische vrijheid meer opgeven”, zei Süssmuth. Het was een verwijzing naar kwade tijden waarin de keizer noch Hitler het volk een parlement gunde. De grote Rijksdagbrand op 27 februari 1933 werd de Nederlandse anarchist Marinus van der Lubbe in de schoenen geschoven, maar historisch onderzoek zou uitwijzen dat de nazi's het vuur zelf hadden aangestoken.

Van een toekomstige 'Berlijnse Republiek' wil Rita Süssmuth niets weten. “In het debat over het einde van de Bonner Republiek en het begin van de Berlijnse Republiek zien wij helemaal niets”, zei de politica. Dat suggereert alsof er iets aan de democratie zou veranderen. Maar “we komen na een oorlog en twee dictaturen terug in Berlijn met de geest van onze constitutionele staat”. Duitsland blijft gewoon een Duitse republiek.