Atag-fietsen 1 oktober naar effectenbeurs

Onder de naam Accell Group gaat de fietsengroep van Atag op 1 oktober een zelfstandig beursbestaan leiden. Het nieuwe bedrijf is in omvang de derde rijwielfabrikant van Europa.

Accell, dat merken voert als Batavus, Mercier en Koga-Miyata behaalde in de eerste helft van dit jaar een omzet van 206 miljoen gulden. Dat was 19 procent meer dan de 173 miljoen gulden van de eerste zes maanden van 1997. De winst ging omhoog met 32 procent van 4,7 miljoen naar 6,2 miljoen gulden. Accell verwacht voor het hele jaar een aanzienlijke hogere nettowinst dan in 1997. Bij de splitsing van Atag worden de aandelen van het concern gedecertificeerd. De huidige certificaathouders krijgen een aandeel Atag plus een aandeel Accell.

In Atag blijven de keukens en de verwarmingsapparatuur achter. In de eerste helft van dit jaar heeft de totale Atag-groep de winst bijna verdubbeld van 5,8 miljoen naar 10,5 miljoen gulden. De totale omzet nam toe van 579 miljoen naar 594 miljoen gulden.

Atag kondigde de splitsing eerder dit jaar al aan. De directie noemde Accell toen “een volgroeid adoptiekind”. “We zijn tot de conclusie gekomen dat de twee activiteiten van Atag qua dynamiek te veel verschillen”, zo zei directievoorzitter J. Manschot in februari.