Winst en omzet Grolsch stagneren

ROTTERDAM, 9 SEPT. Bierbrouwer Grolsch heeft in het eerste halfjaar een nettowinst behaald van 17,8 miljoen gulden, ongeveer hetzelfde bedrag als in vergelijkbare periode vorig jaar. De omzet steeg licht van 268 tot 271 miljoen gulden. Dat heeft de brouwer uit Enschede vanochtend bekend gemaakt.

Voor het hele jaar verwacht Grolsch ongeveer een resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening na belasting te behalen van ongeveer 50 miljoen gulden. Vorig jaar was dat nog 53 miljoen gulden. De nettowinst werd over 1997 bovendien nog gedrukt door een voorziening van ongeveer 25 miljoen gulden voor de geplande nieuwbouw die de twee bestaande brouwerijen moet vervangen.

Grolsch verwacht dat de slechte maand augustus - zeker in vergelijking met de recordomzet in die maand vorig jaar - zal doorwerken in de afzet voor het tweede halfjaar. Die zal lager zijn dan vorig jaar. Ook de export naar Rusland, van onder meer het zware bier Amsterdam, daalt. Grolsch tekent verder aan dat de omzet in 1997 een impuls kreeg door de verkoop van een aantal eenmalige jubileumbieren. Omdat het aantal uitstaande aandelen met bijna 2 procent toenam, daalde de winst per aandeel van 1,08 tot 1,06 gulden. Het bedrijfsresultaat daalde met 2,4 procent tot 27,1 miljoen gulden.

Bij de export van Grolsch stegen de marges, maar in Nederland werd het resultaat volgens de brouwer beïnvloed door gestegen verkoopkosten, hogere afschrijvingen en lagere verpakkingskosten.

“Niet spectaculair”, zegt financieel analist Anneke Groen van Rabobank Securities in een reactie. “Grolsch heeft helemaal niet kunnen profiteren van het WK voetbal; de omzet in Nederland is gelijk gebleven. Ik verwacht niet veel van het scenario waarin Grolsch zelfstandig wil blijven doorgaan.”