Wall Street boekt record met stijging; Index op Damrak daalt

NEW YORK/AMSTERDAM, 9 SEPT. De aandelenkoersen op de Amerikaanse effectenbeurs zijn gisteren in recordtempo gestegen. De Dow Jones-index ging met 380,53 punten, ofwel vijf procent, omhoog. Nooit eerder steeg deze index in één dag met zoveel punten.

De Dow Jones steeg naar 8.020,78 punten en maakte daarmee een behoorlijk deel van het verlies van vorige week goed. Beleggers op Europese effectenbeurzen trokken zich vanochtend weinig aan van de koersstijgingen op Wall Street. De Amsterdamse graadmeter, de AEX-index waarin de 27 belangrijkste koersen meewegen, daalde vanochtend met 12,06 punten naar 1.083,62 punten.

Ook de beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt verloren vanochtend tussen de 1 en 2 procent. De Londense beurs richtte zich op de dalende koersen van termijncontracten op de Standard & Poor-index die over de hele wereld non-stop worden verhandeld. De koersen van deze 'S&P futures' daalden met gemiddeld twee procent. Wanneer de koersen van deze afgeleide producten op de S&P-index dalen, verwachten beleggers dat Wall Street hoogte gaat verliezen. Deze slechte voorbode werd gevoed door het verlies van de beurskoersen in Azië vannacht en vanmorgen. In Tokio verloren de 225 belangrijkste Japanse aandelen gemiddeld 1 procent van hun koers. In Hongkong daalden de koersen 3,5 procent.

Hoewel het record van gisteren in de boeken van Dow Jones wordt bijgeschreven, staat de index nog altijd 1.300 punten onder het recordniveau dat in juli werd bereikt. De koersindex van de elektronische schermenbeurs Nasdaq steeg gisteren met 94 punten, ofwel 6 procent. Zo sterk was deze beurs nog niet eerder gestegen.

Amerikaanse beleggers reageerden gisteren opgelucht op uitspraken over de geringe inflatie in de VS en de Amerikaanse rente door Alan Greenspan, voorzitter van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Greenspan deed zijn uitspraken vrijdagavond aan het eind van een turbulente week. Het nieuws kon drie dagen inwerken op beleggers omdat de Amerikaanse markten maandag gesloten waren wegens Labor Day.

Ander goed nieuws waren de koersstijgingen van maandag elders in de wereld, met name in Japan. Ook is er minder onzekerheid over hoeveel verliezen Amerikaanse banken in Rusland en Latijns Amerika hebben geleden. Voorgenomen fusies, zoals die tussen Citicorp en Travelers maar ook tussen AT&T en TCI, zullen ondanks de koersschommelingen gewoon doorgang vinden. Dat stelde beleggers gerust en bracht de kopers weer naar de aandelenmarkt.

Stijgers waren gisteren IBM, Citicorp, American Express, McDonald's, J.P. Morgan en Travelers.

“Dit is het einde van de correctie”, aldus econoom Bruce Steinberg van Merrill Lynch gisterenmiddag. “De Amerikaanse economie is in principe gezond maar niet immuun voor ontwikkelingen elders.” Steinberg verwacht een tragere groei de rest van dit jaar en in 1999 maar voorziet geen recessie. Hij verwacht dat eind dit jaar of begin volgend jaar de rente zal worden verlaagd. “Analisten die zeggen dat aandelen ondergewaardeerd zijn, lijken mij te optimistisch”, aldus Steinberg.

Een van die analisten is Abby Joseph Cohen, het gevierde hoofd afdeling beleggingen van Goldman Sachs. Zij zag de stijging van gisteren als een ommekeer, maar denkt dat de markt wispelturig blijft. Volgens Cohen zullen de koersindexen zaagtandsgewijs stijgen tot een niveau van omstreeks 9.300 aan het eind van dit jaar.