TV TOREN SHANGHAI

Shanghai explodeert. Twintigduizend bouwkranen staan er. Overal schieten wolkenkrabbers uit de grond, die in korte tijd zijn ontworpen. Crisis of geen crisis in Azië, alleen al in het laatste jaar zijn er 140 bijgekomen.

Shanghai wordt een wereldstad of is het misschien al. En natuurlijk heeft de stad al enige tijd een immense televisietoren, het statussymbool van wereldsteden.

De meeste wolkenkrabbers in Shanghai mogen dan afzichtelijk zijn, aan de televisietoren is de nodige aandacht besteed. Niet één bol, zoals de televisietoren van Berlijn, heeft die van Shanghai gekregen, maar zeven. Elk van de vier schuine poten heeft een kleine bol, de toren zelf wordt onderbroken door twee grote en een kleine. Ze geven het gebouw het aanzicht van een intergalactisch ruimteschip dat elk moment kan opstijgen.

Jarenlang was de Pearl tv-toren van Shanghai met zijn 470 meter het hoogste gebouw van China. Maar dit jaar werd de toren voorbijgestreefd door het Jin Mao-gebouw in dezelfde stad. Erg lang zal deze wolkenkrabber waarschijnlijk niet het hoogste gebouw van China blijven. Het Japanse bedrijf Mori heeft vergevorderde plannen voor de bouw van het allerhoogste gebouw ter wereld in Shanghai.