Syrië haalt uit naar Turkije

DAMASCUS, 9 SEPT. In een escalerende woordenoorlog heeft Syrië heeft gisteren opnieuw fel uitgehaald naar Turkije in verband met de groeiende militaire samenwerking tussen dat land en Israel. De Turkse premier, Mesut Yilmaz, die zijn eerste bezoek aan Israel brengt, reageerde gisteren met de beschuldiging dat Damascus terrorisme tegen Turkije aanmoedigt. Volgens Turkije steunt Syrië de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Syrië voelt zich een doelwit van de groeiende Turks-Israelische alliantie, en het laat niet na blijk te geven van zijn verzet ertegen. Het Syrische kabinet noemde de alliantie “een gevaar voor de stabiliteit van het gebied en de Arabisch-Turkse betrekkingen”.

De Syrische regeringskrant Tishrin schreef dat het verbond beoogt “de regio in een cyclus van eindeloos geweld te storten”. Zowel de Syrische premier, Mahmoud al-Zoubi, als Tishrin drong er tegelijk bij Ankara op aan zijn houding te heroverwegen. “Syrië is erop gebrand de historische relaties met Turkije te herstellen, aangezien deze de belangen dienen van hun twee volkeren, aldus Zoubi. Tishrin deed een beroep op Turkije de verhouding met de Arabieren te verbeteren in plaats van “zich in Israels armen te werpen waarvan niets dan ellende zal komen”. (Reuters, AP)