Steeds meer ruilhandel; Moskou: economische noodingrepen

MOSKOU, 9 SEPT.De Russische regering gaat een serie noodmaatregelen nemen om de inkomsten van de schatkist te verbeteren, de roebel te ondersteunen en de inflatie in te dammen. Zo mogen de vijftig grootste ondernemingen van het land hun rekeningen alleen nog maar bij vier staatsinstellingen hun belasting betalen.

Verder bereidt de regering onder leiding van waarnemend premier Tsjernomyrdin een gedeeltelijke reorganisatie van het deviezenverkeer voor. Bovendien zal er vanaf morgen van overheidswege gecontroleerd worden op het voorkomen van woekerprijzen.

Het Russische energiebedrijf Gazprom en veertien andere oliemaatschappijen mogen voortaan hun belastingen in buitenlandse valuta betalen. Dat maakt onderdeel uit van het economische aanvalsplan, zo maakte het persbureau Interfax gisteravond bekend. Tot nu waren alleen afdrachten in roebels toegestaan.

De regering wil de belastingrekeningen van de grootste bedrijven beperken tot vier staatsinstellingen. Door bedrijven hun belastingafdrachten daar te laten storten wil de regering het risico vermijden inkomsten mis te lopen bij de eventuele ondergang van commerciële banken. Om de doorgaande val van de roebel te stuiten, moeten exporterende bedrijven voortaan de helft van hun ontvangen buitenlandse valuta verkopen op de officiële deviezenbeurs. De afgelopen dagen werden er bijna geen dollars meer aangeboden.

De roebel is gisteren opnieuw met ruim 9 procent gedaald tot bijna 21 roebel per dollar. Bovendien is er sprake van een versnelling in de prijsstijging. Veel lonen en uitkeringen zijn nauwelijks nog voldoende om voedsel te kopen. De strenge prijscontrole moet morgen ingaan.

Intussen kunnen Nederlandse bedrijven die door de crisis in Rusland in de problemen zijn geraakt zich melden bij het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) en de verladersorganisatie EVO om producten te gaan uitwisselen. Kortom om de oude ruilhandel wordt in ere herstelt. “De export naar Rusland ligt op dit moment nagenoeg stil. Er is weliswaar een enorme behoefte aan buitenlandse goederen, maar het gebrek aan deviezen blokkeert de internationale handel”, zo laten de NCH en EVO weten. Om Nederlandse en Russische bedrijven bij elkaar te brengen hebben de organisaties twee actietelefoonnummers ingesteld.

EVO verwacht met de actie enkele honderden bedrijven te kunnen helpen. Het gaat dan vooral om Nederlandse importeurs en exporteurs van voedingsmiddelen. Een deal tussen een groente-exporteur van eigen bodem en een Russische houtexporteur is al bijna rond. De groentes gaan naar Rusland, de Russische afnemer betaalt terug in hout, de Nederlandse groente-exporteur verkoopt dat hout aan een Nederlande importeur en zo komt er toch geld in het laatje.

Ook de Russische, Litouwse en Letse vrachtwagenchauffeurs die in Nederland zijn gestrand omdat zij geen vracht hebben om terug te gaan, hebben volgens de EVO baat bij de actie. Via verladers zouden ook zij aan lading kunnen komen. De organisaties die zich nu opwerpen als coördinatoren van export en import klagen over een gebrek aan afstemming de afgelopen jaren. “De overheid had ook met zo'n initiatief kunnen komen”, aldus de woordvoerder.

Bedrijven die zich melden bij de actienummers hoeven niets te betalen voor de ruilhandel. “Dat hoort bij onze taken”, zegt de EVO-zegsman. Hoeveel het project gaat kosten, kan hij niet zeggen. Nederland importeert jaarlijks voor 3,4 miljard gulden uit Rusland. De export komt uit op 3,8 miljard gulden. (DPA, ANP)