'Staking Northwest kost KLM 90 miljoen'

ROTTERDAM, 9 SEPT. De pilotenstaking bij Northwest Airlines kost partner KLM ongeveer zes à zeven miljoen gulden per dag. Dat bedrag wordt genoemd in een analistenrapport van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.

Een woordvoerder van de KLM weigerde commentaar op de cijfers. KLM liet vorige week al weten de schade pas te kunnen becijferen nadat de staking is beëindigd. Een woordvoerder kwam toen niet verder dan de mededeling dat het in elk geval om “een aanzienlijk bedrag” zou gaan.

Morgan Stanley heeft becijferd dat de KLM momenteel twaalf tot veertien miljoen per stakingsdag verliest. De helft van dit bedrag komt weer terug door lagere operationele kosten en door extra aanbod vanwege weggevallen vluchten van Northwest. Als vandaag een akkoord zou worden bereikt, duurt het nog twee dagen voor de vluchten hervat kunnen worden. Daarmee komt het aantal stakingsdagen op twaalf, wat volgens Morgan Stanley een verlies voor KLM oplevert van 70 miljoen à 90 miljoen aan winst voor belastingen.

Het Witte Huis heeft zich inmiddels ook gemengd in de discussie over een oplossing voor de staking. Een zegsman van Northwest Airlines heeft verklaard dat een vertegenwoordiger van president Clinton aanwezig zal zijn bij een verkennend gesprek dat de nationale bemiddelaar heeft belegd tussen de strijdende partijen.

Inmiddels heeft de staking bij Northwest tot het vertrek geleid van de financiële topman Jim Lawrence, die met KLM-topman Leo van Wijk algemeen wordt beschouwd als de architect van de samenwerking met KLM. Een woordvoerder van Northwest wilde niet zeggen waarom Lawrence is opgestapt.

Northwest heeft alle vluchten tot en met donderdag geschrapt. Dagelijks worden ongeveer 150.000 passagiers door de staking getroffen. Ook KLM ondervindt daarvan in toenemende mate de negatieve gevolgen. Passagiers die vanuit Europa naar Minneapolis en Detroit - de thuisbases van Northwest vertrekken - kunnen vervolgens niet verder reizen omdat ook alle binnenlandse vluchten van Northwest zijn vervallen.