Smits wordt nieuwe topman Rabobank

UTRECHT, 9 SEPT. Hans Smits wordt zoals verwacht de nieuwe topman van de Rabobank. De voormalige president-directeur van de luchthaven Schiphol treedt per 15 maart volgend jaar in de voetsporen van Herman Wijffels, die dan vertrekt naar de Sociaal-Economische Raad. Dit heeft de Rabobank vanochtend bekendgemaakt.

De benoeming van Smits (48) komt niet als een verrassing. Sinds 1 mei is hij lid en plaatsvervangend voorzitter van de hoofddirectie van de coöperatieve bank. Bij zijn aantreden bij de Rabobank werd hij openlijk als de opvolger van Wijffels gepresenteerd.

Behalve bij Schiphol heeft Smits ook bestuurlijke ervaring bij Rijkswaterstaat en het ministerie van Economische Zaken, waar hij onder meer plaatsvervangend directeur-generaal was.

Bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat werd hij tien jaar geleden directeur-generaal voor Vervoer. Van 1992 tot dit jaar was hij de hoogste man bij Schiphol.

Vorige week al werd duidelijk dat de 56-jarige Wijffels, een prominente CDA'er, vanaf 15 maart volgend jaar voorzitter wordt van de Sociaal-Economische Raad, het overlegorgaan van werknemers- en werkgeversorganisaties.

Hoewel niet formeel vastgelegd, heeft Wijffels naar verluidt moeten beloven het SER-voorzitterschap tot zijn pensioen te vervullen, hetgeen een verdere politieke carrière binnen het CDA zou uitsluiten.