Siemerink zoekt tegen Bj/orkman vergeefs naar ritme

NEW YORK, 9 SEPT. Jan Siemerink verliet gisteravond als laatste Nederlandse tennisser Flushing Meadows nadat hij in het tweede deel van zijn afgebroken partij tegen Jonas Bj/orkman vergeefs naar zijn ritme had gezocht. Siemerink verkeerde in het kleurrijke gezelschap van Goran Ivanisevic, die titelverdediger Patrick Rafter slechts een set kon verontrusten. Maar het deed de organisatie van de US Open meer pijn dat het oogverblindende affiche voor de kwartfinales - Sampras-Agassi - moest worden verscheurd.

Andre Agassi schrok er maandagavond niet voor terug een koude oorlog te ontketenen om een al bijna zekere nederlaag tegen Karol Kucera te voorkomen. In een fantastische ambiance liet de 27-jarige Amerikaan de opwindende partij nog in zijn voordeel kantelen tot de regen Kucera te hulp schoot. Gisteren beroofde de 24-jarige Slowaak echter in vijf sets (6-3, 6-3, 6-7, 1-6 en 6-3) van het gedroomde klapstuk van de US Open. Niet Agassi, maar Kucera speelt in de kwartfinales tegen Pete Sampras. De nummer één van de wereld zal zich zijn nederlaag op de Australian Open tegen de pupil van Mecir nog goed kunnen herinneren.

Alles was voor Agassi maandagavond geoorloofd om het ritme van Kucera te breken. De entertainer uit Las Vegas ergerde zich aan de wijze waarop de sloom ogende Slowaak telkens zijn opslag repeteerde door de bal op te gooien. Onder grote hilariteit imiteerde Agassi de bewegingen van Kucera nadat hij de umpire vergeefs had verzocht de nummer negen van de ATP-ranking te straffen.

Met hoge 'maanballen' haalde Agassi vervolgens de snelheid uit het spel om Kucera tot fouten te dwingen en in een sfeer van hysterie op de tribunes raakte de Slovaak uit zijn evenwicht. Bij een 3-0 achterstand in de vierde set tolde Kucera op zijn benen en hij ervoer de regenbui als een zegen. Hoewel de onderbreking in zijn nadeel was, had Agassi de partij ook gisteravond niet meer uit handen mogen geven. Op 2-0 en 15-40 op de service van Kucera was Agassi een punt verwijderd van een dubbele break. Zijn grandslamseizoen eindigde echter in een teleurstelling, waardoor Agassi zijn indrukwekkende comeback (van 141 naar 8 op de wereldranglijst) niet kon voltooien.

Jan Siemerink had de pech Jonas Bj/orkman te treffen op de baan naast het Louis Armstrong Stadium waar Agassi zijn show opvoerde. Maandagavond bood de bijna uitgestorven Grandstand al een desolate aanblik. Desondanks zette de 28-jarige Nederlander in die sfeerloze ambiance de toon voor een hoopgevend vervolg nadat hij de eerste set met 6-4 uit handen had gegeven. Maar bij de hervatting op 4-1 in de tweede set ontdekte de linkshandige baltovenaar dat hij “maar niet in de wedstrijd kon kruipen, en dat is een vervelend gevoel”.

Hoewel Bj/orkman de tweede reeks nog moest laten lopen, haalde hij het maximale rendement uit zijn returns en zijn passeerslagen. In vier sets (6-4, 2-6, 6-2 en 6-2) verzekerde de 25-jarige Zweed zich van een pikante ontmoeting met zijn dubbelspelpartner Rafter. “Het zou te gek voor woorden zijn als ik blij was met een vierde ronde”, verzuchtte Siemerink. “Ik wilde meer, maar in mijn hoofd kreeg ik de zaken niet voor elkaar. Ik kon me slecht concentreren en wisselde mooie punten te vaak af met knullige fouten. Hoewel ik nu opnieuw de toptwintig heb bereikt, overheerst de teleurstelling.”