ROSSINI

Paolo Giacometti: Rossini - L'album pour les enfants adolscents. Channel Classics CCS 12398.

In het Holland Festival Oude Muziek was een van de thema's gewijd aan Gioacchino Rossini (1792-1868), die vooral bekendheid geniet als vocaal componist - van opera's in het bijzonder. Zozeer, dat vaak wordt vergeten dat Rossini tevens een oorspronkelijk pianocomponist was. Afgelopen zondag speelde de jonge Nederlands-Italiaanse pianist Paolo Giacometti in Ottone in Utrecht enkele van Rossini's Péchés de vieillesse. Deze 'zonden der ouderdom' componeerde hij op latere leeftijd voor de Parijse salons. Een van de bundels die zo ontstonden is L'album pour les enfants adolescents, het tieneralbum, dat Giacometti onlangs uitbracht als eerste cd in een reeks die Rossini's volledige pianowerk moet gaan omvatten.

Giacometti speelt zeer muzikaal en evenwichtig op een werkelijk schitterend klinkende Pleyel uit 1858. De tienerstukken hebben zonder uitzondering een luchtige toets en zijn in alle opzichten Salonfähig: vrolijke walsjes, plotselinge wendingen, scherpe dynamische contrasten, onverholen exotische flirtations. Maar de lichte toets van de muziek gaat je op een gegeven moment een beetje tegenstaan, zoals je ook wel eens teveel zoetigheid kunt eten. Een van de werkjes heet Ouf! les petits pois - Oef, alweer erwten. Op dat punt beland, heb je al menig maal gedacht 'Oef, alweer zo'n driekwartsmaat.'

    • Emile Wennekes