RKC maakt nog meer defensieve blunders dan ploeg van Robson; PSV gelukkigste in 'tenniswedstrijd'

WAALWIJK, 9 SEPT. In de derde competitieronde heeft PSV eindelijk een tegenstander gevonden die meer defensieve blunders maakt dan de Eindhovense ploeg zelf. Met als gevolg de eerste overwinning in de competitie, 3-4. RKC Waalwijk was zo galant om PSV en trainer Robson niet dieper in de poel van ellende te dompelen. RKC gaf in de eerste helft binnen tien minuten een 2-0 voorsprong weg en bood bij 3-3 de overwinning aan met een overtreding in het strafschopgebied. De Bilde bezorgde PSV de volle winst door de terechte penalty hoog in het net te knallen.

Ruim een week voor het begin van de Champions League heeft de Eindhovense ploeg echter nog geen enkele reden tot juichen. PSV blijft door deze zege nog enigszins in het zicht van de top, maar het elftal is nog steeds even kwetsbaar als een veertje in de wind. Er was gisteravond op Sportpark Olympia tegen RKC een aardige middenmoter aan het werk. Niet meer en niet minder. Anderzijds zorgt de metamorfose die PSV in negatieve zin heeft ondergaan voor meer attractieve wedstrijden. Alleen zal de 'operatie-facelift' zo niet zijn bedoeld bij de Philips Sport Vereniging.

Ook Bobby Robson moest toegeven dat RKC weinig onderdeed voor PSV. En dat was een compliment voor de lowbudgetploeg van trainer Boeve, die zich afgelopen zomer versterkte met onder anderen twee reserves van FC Utrecht (Beekink en Van Nieuwkerk) en twee voormalige spelers uit de eerste divisie (Teixeira van ADO Den Haag en De Graef van Top Oss). Robson sprak over een enerverende 'tenniswedstrijd' die ook in het voordeel van RKC had kunnen eindigen. “Voor het publiek was dit duel fantastisch, maar voor de trainers een nachtmerrie”, aldus de Brit.

Robson had Ooijer op het middenveld voor de centrale verdedigers Marcos en Xavier geposteerd. Daarmee opereerde PSV dus in een ruitformatie op het middenveld, zoals Advocaat dat de afgelopen jaren deed met Jonk en Cocu. Ooijer speelde met de punt naar achteren, Khokhlov met de punt naar voren achter de spitsen Van Nistelrooy en De Bilde. Aan de zijkanten van de ruit maakten Kolkka en Iwan een belabberde indruk. Ooijer, die bij PSV onder Advocaat rechtsback speelde en bij Robson begon als rechtshalf, staat nu op de positie die hem het beste ligt. Hij kan bovendien controle uitoefenen op de labiele centrale verdedigers Marcos en Xavier. Bij hen schort het nog weleens aan de juiste communicatie. “Na het vertrek van Jonk, Cocu en Stam was er behoefte aan een speler als ik op het middenveld”, licht de aanvoerder van PSV zijn gewijzigde rol toe.

Dat PSV desondanks drie tegentreffers incasseerde had weinig van doen met het versterkte defensieve centrum. Rechtsback Lucius speelde merkwaardig genoeg met een lichte spierblessure en was geen partij voor de gevaarlijke linkerspits Dos Santos. Ook de van Top Oss overgekomen sterke Belgische middenvelder De Graef bracht PSV aan die kant in de problemen. Aan de rechterzijde was Petrov een plaag voor Oyen, de Belgische linksback van PSV die duidelijk geen flankaanvallers gewend is. Geen wonder want hij speelde voorheen bij Genk en Sint-Truiden in de competitie van de zuiderburen waar ze nog nooit van drie spitsen hebben gehoord. Ploeggenoot Marcos schoot Oyen te hulp door Petrov ordinair uit de wedstrijd te trappen.

Ook RKC trok geregeld aan de noodrem, maar dan meer uit onvermogen. Schops en Van der Leegte hadden een aardige controle over het middenveld. Zij vonden steeds een goed aanspeelpunt in Echteld, de flegmatieke maar o zo technische spits. Maar achterin had Boeve heel stoer slechts twee echte verdedigers opgesteld, Bogers en Teixeira, van wie vooral de laatstgenoemde als bewaker van De Bilde een dramatische avond beleefde. Schops, al weer een Belg, naderhand: “Het belangrijkste is dat RKC heeft bewezen goed te kunnen voetballen. De spelers die aan onze kant fouten hebben gemaakt, realiseren zich dat echt wel. Ik speelde lekker, maar ik kreeg ook erg veel vrijheid.”

Aan het eerste doelpunt van RKC had ook doelman Waterreus schuld. Na een voorzet van Dos Santos, schoot Petrov de bal door een klein gat langs de paal in het doel. Even later vergrootte De Graef met een afstandsschot de voorsprong van RKC. PSV kwam terug op wilskracht maar ook dankzij fouten van RKC. Khokhlov kon vrij inkoppen bij een voorzet van Van Nistelrooy (2-1) en Teixeira verspeelde als laatste man de bal knullig aan De Bilde (2-2). Van Nistelrooy bracht PSV uit een vrije trap voor de rust zelfs nog op voorsprong. In de tweede helft gaf RKC flink gas en dat leverde 3-3 op. Een mislukt schot van Lanckohr werd door invaller Beekink ingeschoten. Tien minuten voor tijd vloerde Van der Leegte in het strafschopgebied de opgekomen Marcos in een mislukte poging naar de bal te glijden en dat bracht de beslissing. “Je hebt geluk gehad Robson”, beet een RKC-supporter vanaf de tribune de PSV-trainer toe toen hij opgelucht het veld verliet. En zo was het.

Feyenoord heeft ook zijn derde competitiewedstrijd winnend afgesloten. De Rotterdammers versloegen gisteravond De Graafschap met 5-0. De overwinning kwam echter allerminst overtuigend tot stand. Pas na de tweede treffer, een eigen doelpunt van Rzasa in de 70ste minuut, liet Feyenoord goed voetbal zien. Heerenveen en Willem II, dit seizoen beide uitkomend in Europese bekertoernooien, speelden gelijk. Dat was vooral zuur voor de Tilburgers, die acht minuten voor tijd een 2-1 voorsprong namen door Bombarda. Vlak voor het eindsignaal tekende invaller Pahlplatz van Heerenveen echter voor de verdiende gelijkmaker.

    • Erik Oudshoorn