Premières van Agresti en Apon op Filmfestival

AMSTERDAM, 9 SEPT. Twintig speelfilms, zeventig premières en in totaal 124 film-, video- en televisiedramaproducties zullen dit jaar meedingen naar een van de twaalf Gouden Kalveren die zullen worden uitgereikt tijdens het komende Nederlands Film Festival.

Gistermiddag maakte het festival de programmering van zijn achttiende editie bekend in The Movies in Amsterdam. Het festival vindt plaats van 23 september tot 3 oktober in Utrecht en Amersfoort. In totaal zullen er 24 prijzen beschikbaar zijn, waaronder een ere-Gouden Kalf, dat tijdens de openingsavond aan een 'bijzondere man' zal worden overhandigd en diverse gesponsorde prijzen zoals de Grolsch Filmprijs voor de beste speelfilm, de Tuschinski Film Award voor de beste eindexamenfilm van de Nederlandse Filmacademie en de Citroën Award voor het beste eindexamenwerkstuk van een andere academie.

Het festival zal worden geopend met de première van de debuutfilm van Hany Abu-Assad, Het 14e kippetje, naar een scenario van Arnon Grunberg. Op de slotavond zal Door de wind gejaagd van Alejandro Agresti worden vertoond. Verdere premières zijn onder meer: De man met de hond (Anette Apon), de documentaire 2 Minuten stilte a.u.b. (Heddy Honigmann) en de speelfilms Babylon en De boekverfilming van Eddy Terstall. Tijdens het programma-onderdeel 'In the picture' zal dagelijks een filmpersoonlijkheid of thema nader worden belicht. Aan bod zullen onder meer komen veteraan-regisseur Fons Rademakers, 'jonge' speelfilmmakers en Vestdijk-verfilmingen.