Oud-ministers Spanje toch naar de gevangenis

MADRID, 9 SEPT. Voormalig minister van binnenlandse zaken José Barrionuevo en ex-staatssecretaris van staatsveiligheid Rafael Vera krijgen in afwachting van hun beroep in cassatie, geen uitstel van de gevangenistraffen waartoe zij veroordeeld zijn. Beiden zullen vandaag in de loop van de dag worden vastgezet. Dat heeft het Spaanse Hooggerechtshof gisteravond besloten te midden van felle protesten van de socialistische partij. Eind juli veroordeelde het Hof beide ex-bewindslieden samen met tien anderen tot gevangenisstraffen wegens hun deelname aan een ontvoering door doodseskaders, die in de jaren tachtig tegen de Baskische terreurbeweging ETA werden ingezet.

Barrionuevo herhaalde vanochtend dat er “geen enkel bewijs” bestaat voor zijn schuld en dat het besluit van zijn detentie “al een jaar geleden” zou zijn genomen. Volgens hem hebben een groot aantal rechters van het Hof “een persoonlijk belang” om hem achter de tralies te zetten.

De afgelopen dagen liep de ruzie tussen raadsheren van het Hof en de socialistische partij hoog op. Partijsecretaris Joaquín Almunia beschuldigde de voorzitter van het Hof, Javier Delgado, de belangen te verdedigen van de huidige conservatieve regeringspartij van premier Aznar. Dit nadat Delgado op zijn beurt in een openbare brief het vonnis had verdedigd als een onafhankelijke beslissing en de aanhoudende aanvallen van de socialisten afdeed als “lichtzinnig”.

Het vastzetten van Barrionuevo en Vera wordt door de oudgedienden in het socialistische partij-apparaat afgedaan als een politieke zet om de oppositie te verzwakken. Ex-premier Felipe González besloot, bij wijze van publieke steun, als advocaat het cassatie-beroep van zijn partijgenoten bij het Constitutionele Hof te steunen. Volgens González is de situatie waarin zijn voormalige bewindslieden zich bevinden vergelijkbaar met het proces tegen kapitein Dreyfus eind vorige eeuw in Frankrijk. Deze werd ten onrechte veroordeeld wegens collaboratie.