Nog 20 ton lading El Al-Boeing zoek

DEN HAAG, 9 SEPT. De overheid heeft nog steeds geen gedetailleerd overzicht van de totale lading die het vrachtvliegtuig van de Israelische luchtvaartmaatschappij El Al op 4 oktober 1992 vervoerde, toen het in de Bijlmer neerstortte. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen.

Een werkgroep van Tweede-Kamerleden krijgt vanmiddag van vier departementen (Verkeer en Waterstaat, Justitie, Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid) antwoord op een groot aantal vragen die nog openstaan over de Bijlmerramp. De werkgroep van parlementariërs die de vliegramp in de Bijlmermeer onderzoekt, zal volgende week haar advies over een eventuele parlementaire enquête naar de Bijlmerramp aan de Tweede Kamer presenteren. Dat heeft de voorzitter van de werkgroep, Th. Meijer (CDA), desgevraagd bevestigd.

Niet bekend

Minister T. Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) schrijft vandaag aan de Kamer dat voor El Al op Schiphol alleen met betrekking tot de veiligheid speciale maatregelen gelden. Maar volgens de minister vormt de lading “geen onderdeel van dit beveiligingsproces. Hiervoor is El Al zelf verantwoordelijk”. Volgens haar krijgt de maatschappij geen voorkeursbehandeling. De minister geeft verder een gedetailleerd overzicht van personen en instanties die op de plaats van de ramp zijn geweest. Over geheimzinnige mannen in witte pakken is volgens haar geen nieuwe informatie boven tafel gekomen. De werkgroep van Kamerleden geeft op korte termijn advies aan de vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat voor eventueel nader onderzoek .

    • Joost Oranje