Kantoor GWK bestookt met explosieven

Op het Grenswisselkantoor in Hoek van Holland werd gisteren rond lunchtijd een overval gepleegd met explosieven. Er vielen negen lichtgewonden. De overvaller wist te ontkomen.

HOEK VAN HOLLAND, 9 SEPT. Ze zaten in de keuken van hun restaurant in het station van Hoek van Holland, toen ze de eerste knal hoorden. “Echt een explosie, alles trilde, je hoorde glasgerinkel en mensen gillen”, vertellen Leonie Reinhout en Pedro Kool. Tijdens het lunchuur gisteren hadden ze ongeveer twintig klanten in de zaak, passagiers voor de boot naar Engeland en personeel van de ferrymaatschappij Stena Line.

Reinhout: “We zijn direct het restaurant in gerend, het was nogal chaotisch, geschreeuw, mensen renden heen en weer, maar niemand leek er ernstig aan toe.”

Na de eerste knal, kort na half één, hoorden ze er nog drie. Daarna zagen ze een man in het zwart met een bivakmuts en gasmasker op over de spoorbaan hard weg rennen, terwijl hij wild om zich heen schoot.

In de hal van het station, tevens terminal van de Stena Line, ligt een grote hoop glas, hout en metaal. Niet het restaurant was het doelwit, maar het aangrenzende Grenswisselkantoor. Slechts glazen deuren scheiden de twee zaken. “Het is echt een mirakel dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen”, meent Kool. Amper drie maanden geleden is hij met zijn partner aan de exploitatie van het restaurant begonnen.

Achter rood-witte linten doen de mensen van het Explosieven Opruimingscommando hun werk. Misschien ligt ergens nog een niet ontploft explosief. Buiten staan de politiehelikopter en de gele traumaheli van de ANWB naast elkaar op het parkeerterrein. Vier Engelse motorrijders zitten in zware leren pakken op de stoep te wachten. Ze mogen (nog) niet naar hun motoren die geparkeerd staan binnen het afgezette gebied. Engelse passagiers op weg naar de boot worden op de hoogte gebracht van de gebeurtenissen. Het woord bom jaagt de schrik er goed in: “Oh, my God”. Waarna de bestuurder zich verontrust omdraait naar de kinderen op de achterbank.

Negen mensen hebben verwondingen opgelopen, de meesten door rondvliegende glassplinters. Onder hen een Engels gezin met kinderen dat wachtte op het vertrek van de veerboot naar Engeland. Later op de dag konden ze verder reizen. Ook een medewerker van de Koninklijke Marechaussee die nog een tijdje achter de overvaller aan is gerend, raakte gewond. Hij is met een geperforeerde long in het Dijkzigtziekenhuis opgenomen. Ook een 23-jarige Nederlandse vrouw met een gescheurd trommelvlies en diverse snijwonden ligt nog in het ziekenhuis.

Volgens meerdere getuigen was de eerste explosie luider en krachtiger dan de daarop volgende drie. “De eerste was volgens mij echt een bom. Personeel van de bank heeft op de monitoren ook gezien dat een man iets neerlegde”, aldus een van de getuigen. De woordvoerder van de politie gaat er van uit dat de overvaller “een aantal” gas- of (krachtiger) handgranaten naar binnen heeft gegooid. Het staat vrijwel vast dat hij geen buit heeft kunnen meenemen, vermoedelijk doordat de eerste explosie onmiddellijk het alarm in werking stelde. Kort na de overval is een grootscheepse zoektocht op touw gezet, waarbij wegen zijn afgezet en een helikopter is gebruikt. De dader is niet gevonden.

Overvallen met explosieven zijn de afgelopen jaren enkele malen voorgekomen. In 1991 lieten twee overvallers met behulp van explosieven de ruiten springen van de GWK-bank in het Centraal Station in Amsterdam. Na de overval schoten ze een agent neer. Twee jaar later werd een bank aan de Coolsingel in Rotterdam beroofd door een man die dreigde een bom in een koffertje te laten ontploffen als hij geen geld zou krijgen. Het bankpersoneel vulde daarop een tweede meegebrachte koffer voor hem. In 1997 raakten twee medewerkers van het GWK in Maastricht gewond na twee zware explosies. Een gemaskerde man gebruikte onder het roepen van “dit is een overval” een afstandsbediening om de bommen te laten ontploffen. Het bankfiliaal werd verwoest. Bij de achtervolging ontstond een vuurgevecht met de politie.

Het GWK-kantoor in Hoek van Holland was in 1995 ook al het doelwit van een overval met explosieven. Twee medewerkers raakten toen lichtgewond. Het gebouw raakte daarbij zwaar beschadigd. Die overval, waarbij de daders ook geen geld buit maakten, is nooit opgelost. “Het is wel even door ons hoofd gegaan dat hier al eerder een bomaanslag is geweest. Maar, dachten we, het zou toch wel gek zijn als het een tweede keer gebeurde”, zegt restauranthouder Kool.

    • Harm van den Berg