Historische homerun

ROTTERDAM, 9 SEPT. President Clinton feliciteerde hem telefonisch, premier Obuchi van Japan stuurde een gelukstelegram. De Amerikaanse honkballer Mark McGwire heeft zich gisteravond met één klap onsterfelijk gemaakt. De slagman van de St. Louis Cardinals sloeg in het thuisduel tegen de Chicago Cubs zijn 62ste homerun van het Amerikaanse honkbalseizoen. Daarmee verbeterde hij het meest fameuze record uit de Amerikaanse sportgeschiedenis, dat sinds 37 jaar op naam stond van wijlen Roger Maris.

'Big Mac' McGwire, die bekendstaat om zijn hoge homeruns ('rainmakers'), verbeterde het record met een laagvlieger die maar net over de hekken verdween. De 43.688 uitzinnige fans van de St. Louis Cardinals gaven McGwire een minutenlange ovatie. Onder de mensen die McGwire omhelsden, bevonden zich de zoons en de dochters van Maris. De weduwe van de oude recordhouder moest enkele uren voor de wedstrijd met hartritmestoornissen in het ziekenhuis worden opgenomen.

De knuppel waarmee McGwire zijn historische homerun sloeg, krijgt een plaats in de Hall of Fame, naast de recordknuppel van Maris. McGwire kreeg na afloop van de wedstrijd de bal terug van Tim Forneris, een 22-jarige suppoost van de Cardinals. De gelukkige vinder had ook een miljoen dollar kunnen krijgen, die al voor het collector's item was geboden. De Amerikaanse belastingdienst heeft een flinke aanslag in het vooruitzicht gesteld indien de bal voor grof geld wordt verkocht.