Golf van onlusten teistert Indonesië

JAKARTA, 9 SEPT. Betogende Indonesische studenten zijn vanochtend slaags geraakt met ordetroepen in de Oost-Javaanse havenstad Surabaya tijdens een bezoek van president B.J. Habibie aan die stad. Net als begin deze week tijdens een demonstratie bij het Indonesische parlement, eisen de studenten het aftreden van Habibie en een verlaging van de voedselprijzen.

Habibie riep vanochtend het volk op “het geduld te bewaren en helder te blijven denken”. Minister Muladi van Justitie heeft gisteren gewaarschuwd dat mensen die de rijstdistributie in gevaar brengen, kunnen worden geëxecuteerd.

De voortdurende economische crisis en een plotselinge verdubbeling van de rijstprijzen de afgelopen weken hebben op veel plaatsen in het land voor een explosieve situatie gezorgd. Vanochtend werden voor de tweede achtereenvolgende dag opslagplaatsen van rijst en suiker in de buurt van Pontianak in West-Kalimantan, op het eiland Borneo, door duizenden mensen, onder wie huisvrouwen, geplunderd. Gisteren maakten zij daarbij tachtig ton rijst en veertig ton suiker buit. Een van de vrouwen verklaarde vandaag in de ochtendkrant Kompas dat zij geen andere mogelijkheid had om haar kinderen te voeden. “De prijs is al gestegen naar 4.000 roepia en ik heb geen geld. Mijn kinderen moeten eten.”

In Medan, de hoofdstad van Noord-Sumatra, plunderden inwoners vrachtwagens geladen met rijst, terwijl de politie in de Midden-Javaanse stad Kebumen meer dan honderd arrestaties verrichtte, nadat de bevolking maandag aan het plunderen sloeg.

Vanochtend demonstreerden ongeveer 4.000 studenten en aanhangers van oppositieleidster Megawati Soekarnoputri tegen president Habibie in de Oost-Javaanse havenstad Surabaya, waar de president in verband met de nationale sportdag een toespraak hield in een stadion. De studenten wilden hun eisen kenbaar maken bij het paleis van de gouverneur, maar werden tegengehouden door ordetroepen. Nadat Habibie vertrokken was naar Jakarta, braken de demonstranten door het kordon heen.

In Jakarta houden ordetroepen nog altijd het parlementsterrein afgegrendeld uit vrees dat studenten, die maandag enige tientallens meter het terrein binnendrongen, zullen terugkeren. Chef-staf en minister van Defensie generaal Wiranto heeft de studentenacties in strenge bewoordingen afgekeurd. “Alle aspecten in aanmerking genomen, denk ik dat de studentenacties bijzonder schadelijk zijn”, aldus de generaal, die zei te geloven dat het volk niet sympathiseert met de studenten. In mei dit jaar bezetten duizenden studenten met stilzwijgende instemming van de strijdkrachten het parlement, wat toen mede de aanleiding vormde voor het aftreden van oud-president Soeharto. Een van de twee studenten die in de nacht van maandag op dinsdag met bajonetten gestoken werden toen de mobiele brigade een einde maakte aan de demonstratie bij het parlement, is volgens Kompas zwaargewond.