Franse regering kiest voor eigen gevechtsvliegtuig

PARIJS, 9 SEPT. De Franse regering heeft een bestelling geplaatst van 28 Rafale-straaljagers, en een optie genomen op nog eens 20 toestellen. Het besluit betekent een belangrijke steun in de rug voor de Franse vliegtuigbouwer Dassault, maar ook een nieuwe impuls voor het bedrijf om mee te gaan in het regerings-streven om te komen tot één nationale defensie-industrie.

Dassault is een particulier bedrijf dat goeddeels afhankelijk is van overheids-opdrachten. De definitieve bestelling van 28 Rafales (waarde 3,5 miljard gulden) betekent dat Dassault de ontwikkelingskosten kan terugverdienen en verder kan met de ontwikkeling van een versie die lucht-lucht-raketten kan afvuren.

De bestaande versies geven de luchtmacht lucht-grond-geschut en de marine zee-grond-capaciteit. In het kader van de begrotingspolitiek, die het tekort onder de drie procent moet brengen en houden, is het Rafale-programma sterk afgeremd. Ook nu zijn de bestellingen uitgesmeerd over minstens vijf jaar; vanaf 2003 komt de produktie pas goed op gang.

De beslissing van de Franse regering betekent dat Frankrijk toch doorgaat met de eigen straaljager, die op exportmarkten concurreert met de Duits-Britse Eurofighter. Het is niet gelukt te komen tot één Europese jager voor de volgende eeuw. Door deze belangrijke overheidsbestelling worden Dassaults kansen om aan landen als Saoedie-Arabië en Singapore Rafales te kunnen leveren aanzienlijk versterkt. De Eurofighter blijft op de zelfde markten azen.

Dassault heeft zich tot nu toe verzet tegen de uitdrukkelijke wens van de socialistische regering-Jospin en president Jacques Chirac om de hele Franse militaire luchtvaart-, wapen- en ruimte-industrie te bundelen.

In Frankrijk hebben Matra Défense (privé) en Aerospatiale (in staatshanden) Thomson CSF van de overheid mogen overnemen. De bedoeling van de overheid is dat Dassault dat trio completeert. De nu bekend geworden bestelling zou niet meer op die voorwaarde hangen, maar een eerste teken dat dat gaat gebeuren was de bekendmaking van grootaandeelhouder Serge Dassault dat hij zijn militaire en burgervliegtuig-produktie gaat verzelfstandigen.