Een boekje open over Europees Parlement

BRUSSEL, 9 SEPT. Ze hebben er genoeg van om als frauderende flierefluiters te worden afgeschilderd. De Nederlanders in het Europees Parlement proberen er van alles aan te doen om hun imago te verbeteren. Na recente onthullingen over onterechte onkostendeclaraties en peperdure douches in hun kantoren is dat imago er niet beter op geworden. Met de Europese verkiezingen in juni volgend jaar op komst, waarvoor een dramatisch lage opkomst wordt voorspeld, hebben de Europarlementariërs een charme-offensief ingezet.

De PvdA-delegatie voerde vorige week een gedragscode in voor onkostendeclaraties en hun CDA-collega's hebben gisteren een boekje gepubliceerd waarin hun werk als Europarlementariër tot in de kleinste details wordt beschreven. Op die manier hopen ze antwoord te geven op de veel gestelde vraag: wat doen jullie nu eigenlijk?

De negen CDA-Europarlementariërs hebben twee maanden lang een dagboek bijgehouden, waarin wordt beschreven hoe ze een vergadering bijwonen van de 'institutionele commissie', campagne voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen op een gure markt in Best, urgentie-resoluties doornemen op het bureau van de fractie of een spreekbeurt houden voor de Business Club Zeeland.

Om meer te weten te kunnen komen over het inhoudelijke werk van een Europarlementariër, is Een boekje open over het Europees Parlement echter te fragmentarisch. Maar de voorzitter van de CDA-delegatie, H. Maij-Weggen, beloofde een tweede boekje.

Tijdens de presentatie, gisteren in Brussel, liet oud-premier B. Biesheuvel zich kritisch uit over het CDA. “Er heerst verwarring en onzekerheid over de partijkoers”, aldus Biesheuvel. De “rampzalige verkiezingsuitslag” van 1994 is volgens hem geheel de schuld van de partij. Ook het verlies van nog eens vijf Kamerzetels dit jaar ligt aan “het CDA dat de weg naar herstel nog niet kan vinden”. Volgens Biesheuvel wordt te veel nadruk gelegd op het christelijk-sociale, waardoor de indruk wordt gewekt dat het CDA “een buiging naar links” heeft gemaakt, terwijl de partij altijd al christelijk-sociaal was. “Christelijk-sociaal heeft niets met links te maken, maar met onszelf en met onze geschiedenis.”

Maij-Weggen meldde dat zeven van de negen huidige CDA-Europarlementariërs zich beschikbaar stellen voor de volgende Europese verkiezingen. P. Cornelissen (64) en J. Sonneveld (65) houden er mee op. Maij-Weggen is beschikbaar als lijsttrekker.