Economische groei Duitsland vertraagt

WIESBADEN, 9 SEPT. De economische groei in Duitsland is in het tweede kwartaal van dit jaar duidelijk vertraagd. Het bruto binnenlands product (bbp) was 1,7 procent groter dan in dezelfde periode van 1997. In het eerste kwartaal bedroeg de groei nog 4,3 procent.

Volgens het Duitse bureau voor statistiek, dat de cijfers vandaag bekendmaakte, is het beeld vertekend door bijzondere factoren. Het tweede kwartaal telde dit jaar twee werkdagen minder dan in 1997. Verder werden in het eerste kwartaal vervroegd aankopen gedaan met het oog op een btw-verhoging per 1 april. De cijfers over het eerste halfjaar geven een betere indicatie voor de ontwikkeling van de Duitse economie, aldus het bureau voor statistiek. Het bbp was in die periode 2,9 procent groter dan in de eerste helft van 1997. In het westen gaat het duidelijk beter dan in het oosten. Het bbp in West-Duitsland nam in het tweede kwartaal toe met 1,8 procent na een groei van 4,3 procent in het eerste trimester. In de vroegere DDR was het bbp in het tweede kwartaal onveranderd. Het eerste trimester liet nog een vooruitgang zien van 3,8 procent.De cijfers lagen al met al iets onder de verwachtingen. Minister van Economische Zaken, Günther Rexrodt, toonde zich niettemin positief. (DPA, KRF)