Driekwart van Bangladesh nu overstroomd, 800 doden

NEW DELHI, 9 SEPT. De overstromingen in Bangladesh hebben tot nu toe zeker 800 mensen het leven gekost. Tienduizenden mensen worden bedreigd door ziektes in de zwaarste overstromingen sinds mensenheugenis. Meteorologen verwachten dat het water in de tientallen rivieren in Bangladesh nog zeker een week zal stijgen.

Ongeveer driekwart van het land staat inmiddels onder water, vergelijkbaar met drie keer de oppervlakte van Nederland. In een normale moesson verdwijnt eenderde van Bangladesh onder water. Ook de hoofdstad Dhaka, een stad met 9 miljoen inwoners, wordt bedreigd, doordat een dam langs de rivier de Sitalakhoia ernstig is verzwakt. In de helft van de stad staat het water de inwoners al tot aan de knieën of het middel.

Zo'n 30 miljoen Bengalen zijn dakloos geraakt of omringd door het water. Vijfduizend bruggen zijn volgens de regering beschadigd door het water, en bijna 13.000 kilometer weg. Kranten in Bangladesh meldden gisteren dat op verschillende plekken lijken, vastgebonden op houten vlotten, zijn aangetroffen in de overstroomde gebieden. In sommige districten kunnen bewoners hun doden niet meer begraven doordat begraafplaatsen zijn ondergelopen en geen andere droge grond beschikbaar is. Volgens het Bengaalse dagblad Ittefaq werd gisteren in de noordelijke stad Rajshahi een drijvend lichaam gevonden met een briefje met de tekst: “Wie een droge plek kan vinden om deze man te begraven zal worden gezegend door Allah.”

In grote delen van Bangladesh zijn reddingsoperaties uitgesloten omdat er geen wegen meer zijn. Er is een groot tekort aan boten. Gisteren kwamen in het noorden van het land 20 mensen om het leven toen een reddingsboot kapseisde op de rivier de Padma, het Bengaalse verloop van de Ganges.

Volgens de regering lijden meer dan 160.000 mensen aan diarree, door het drinken van vuil water of het eten van bedorven voedsel.

De regering van premier Sheikh Hasina heeft de internationale gemeenschap gevraagd om financiële hulp voor voedsel, medicijnen en voor de wederopbouw van huizen, scholen, ziekenhuizen en wegen. Ook voor het uitbaggeren van de rivieren is geld nodig, aldus een woordvoerder van de Bengaalse regering. De schade wordt geschat op enkele miljarden dollars.

Tijdens de moesson is dit jaar overvloedig regen gevallen. De overstromingen zijn verergerd door grootschalige ontbossing in de Himalaya, waardoor de grond is geërodeerd en grote rivieren als de Brahmaputra en de Ganges zijn dichtgeslibd.

Deskundigen wijzen daarnaast op het “ongewoon” hoge waterpeil in de Golf van Bengalen. Daardoor kan het water in de rivierdelta moeilijker wegstromen in zee. Elk jaar krijgt Bangladesh ongeveer 1.400 miljard kubieke meter water te verwerken.