Djazzex krijgt vijf ton van OC&W

DEN HAAG, 9 SEPT. Het bestuur van het na een subsidieweigering opgeheven Haagse jazzdansgezelschap Djazzex heeft een bedrag van vijf ton gekregen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). Dat heeft woordvoerster Marijke Tulp van Djazzex desgevraagd bevestigd. Het bestuur zal het geld bestemmen voor nieuwe initiatieven op het gebied van de jazzdans, aldus Tulp.

Djazzex stapte vorig jaar naar de rechter in Den Haag, die erkende dat de Raad voor Cultuur het advies om geen subsidie meer te geven veel te slordig had gemotiveerd. De toenmalige staatssecretaris Nuis had dit advies niet mogen overnemen, oordeelde rechter. Maandag werd bekend dat het ministerie een schadevergoeding geeft aan het Djazzex. Over de hoogte van het bedrag werden toen geen mededelingen gedaan.

Volgens de woordvoerster van Djazzex kan het gezelschap niet meer worden heropgericht. “Dit is eenmalig. We kregen ruim een miljoen gulden per jaar. Met vijf ton krijg je het gezelschap niet terug.”