De dans om Grolsch: bod of geen bod?

Er is geen officieel bod uitgebracht, zegt bierbrouwer Grolsch. Klopt, zegt Interbrew, de Belgische concurrent die Grolsch wel wil hebben. Er ligt wel een bod van 70 gulden per aandeel, redeneren beleggers.

ROTTERDAM, 9 SEPT. Bierbrouwer Grolsch heeft geen serieus bod ontvangen van de Belgische brouwer Interbrew. “Er is een brief van Interbrew met een waarderingsindicatie van 70 gulden per aandeel”, zegt een woordvoerder van Grolsch. “Maar daar waren een groot aantal voorwaarden aan verbonden. En het is ook geen bod.”

Daar denkt directeur P.P. de Vries van de Vereniging Effectenbezitters (VEB), de belangenclub van onder meer particuliere beleggers, heel anders over. “Het is een bod. Interbrew heeft alleen geen formeel bod uitgebracht omdat dat door Grolsch als vijandig zou worden beschouwd. Maar wat is een vijandig bod? Het is alleen vijandig tegenover het zittende management, dat gezichtsverlies lijdt. Het is niet vijandig tegenover het personeel of de aandeelhouders.”

De vrijage van de Belgische niet-beursgenoteerde brouwer Interbrew met het Nederlandse, beursgenoteerde Grolsch duurt al enige maanden. De vrijage heeft al tot scherpe reacties geleid op de Amsterdamse effectenbeurs, waar de koers sinds het eerste lek (29 augustus) naar de media over Interbrews kooplust met eenderde is gestegen tot bijna 60 gulden.

Gisteren wilde de VEB op een aandeelhoudersvergadering van Grolsch waar de benoeming van een nieuwe bestuurder het enig agendapunt was, van Grolsch duidelijkheid krijgen over het 'bod'. Volgens de VEB heeft de meerderheid van de certificaathouders van Grolsch, die aandelen hebben zonder stemrecht, wel belangstelling voor een bod van 70 gulden. De echte zeggenschap op de aandelen ligt bij twee kantoortjes, één namens de oprichtersfamilie (38 procent van de aandelen), één voor beleggers op de beurs (62 procent).

Duidelijk werd gisteren alleen dat de persoonlijke verhoudingen tussen de topman van Grolsch en zijn gesprekspartners bij Interbrew inmiddels zijn vetroebeld. Grolsch-chef Troch sprak over een “campagne” van Interbrew, een manier van werken die “hem tegen de borst stuitte”.

Interbrew wil alleen bieden als de raad van bestuur en de raad van commissarissen van Grolsch bij voorbaat met het bod zouden instemmen. Daardoor is een patstelling ontstaan. Want Interbrew wil de bouwplannen voor een nieuwe brouwerij (kosten 500 miljoen gulden, waarvan 300 miljoen als 'extra' investeringen) direct schrappen. En die bouwplannen zijn juist de belangrijkste beslissing geweest van het huidige management.

“Betekent de afwijzing richting Interbrew nu dat Grolsch tot elke prijs zijn zelfstandigheid wil bewaren?”, schrijft Grolsch in een persbericht over de aandeelhoudersvbergadering. “Neen. Wij zitten niet zelfgenoegzaam achterover geleund te wachten op wie en wat zich aandient. Zelf onderzoeken we ook wat eventuele samenwerking met anderen aan toegevoegde waarde zou kunnen opleveren.”

Het zelfstandige scenario voor Grolsch kan op weinig vertrouwen rekenen bij financieel analisten van banken. “Ik kan me voorstellen dat de aandeelhouders van Grolsch blij zouden zijn met een bod van 70 gulden”, zegt Anneke Groen van Rabobank Securities.

Het onderzoek van Grolsch staat onder aanzienlijk grotere druk dan tot voor kort mogelijk was bij ondernemingen als Grolsch, die juridisch goed beschermd zijn tegen vijandige overnames. De tijden lijken veranderd. De overnamepoging van ABN Amro op de Belgische Generale Bank, die al een overeenkomst had met Fortis, heeft vijandige avances in de beste kringen acceptabel gemaakt.

Enkele weken geleden viel een vergelijkbaar goed beschermd, maar slecht presterend bedrijf, Flexovit (productie van slijpschijven), in handen van het Franse concern Saint Gobain. De Fransen waren de reddende engel na een vijandig bod van concurrent Diamond Tools.

Beleggers willen het overnamespel nu zelf ook meespelen. Een groep professionele beleggers die circa twintig procent van de certificaten van Grolsch beheert heeft inmiddels de krachten gebundeld en zich voorzien van een eigen adviseur.

In kringen van beleggers wordt gespeculeerd op een herhaling van het Flexovit-scenario. “De huidige wetgeving leidt er in praktijk toe dat er een oplossing met een reddende engel op het toneel komt”, zegt De Vries van de VEB.

Speculaties steken de kop op. De Duitse brouwer Warsteiner? De Zuid-Afrikaanse brouwer SAB? In de Britse zondagspers viel afgelopen weekeinde de naam Bass, die Grolsch in licentie brouwt.

    • Menno Tamminga
    • Remmelt Otten