Collega's verdeeld over Philips' Cor Boonstra

VEENENDAAL, 9 SEPT. Cor Boonstra maakt veel los bij Nederlandse managers. Collega-directeuren kwalificeren de Philips-president niet alleen als de meest gewaardeerde ondernemer, ook in de categorie minst bewonderde zakenlieden voert hij de ranglijst aan. Dat blijkt uit een enquête van Inter/View voor het blad Management Team.

Bij de meest gewaardeerde ondernemers wordt Boonstra op de voet gevolgd door Microsoft-topman Bill Gates en bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven van Ahold. Opvallend is dat Boonstra's voorganger Jan Timmer, met wie hij vorig jaar in onmin geraakte, de vierde plaats bekleedt. Timmer prijkt bij de minst gewaardeerde ondernemers op een tweede plek, voor Franz Hetzenauer (ex-Tulip) en Jan Baan van softwareproducent Baan Company.

Ahold is de favoriete binnenlandse onderneming van Nederlandse directeuren. Bijna 16 procent noemde spontaan het Zaanse detailhandelsconcern, vóór ING en Shell. Topmanagers roemen vooral management, expansiekracht, innovatievermogen en winstgevendheid van Ahold.

Het Zaanse concern voert ook de lijst aan van bedrijven met de beste ondernemingsstrategie. Bank-verzekeraar ING behaalt de hoogste score in de categorie beste financiële prestatie.

Shell bezet de toppositie op het overzicht van beste werkgevers. Philips wordt genoemd als meest vernieuwende bedrijf. (ANP)