'Bladen Anne Frank nooit naar veiling'

ROTTERDAM, 9 SEPT. Als zich binnen ongeveer een jaar geen sponsor aandient die het werk van het Anne Frank Center in New York wil steunen, zal medewerker Cor Suijk van dat centrum de vijf onbekende dagboekbladen van Anne Frank die hij in zijn bezit heeft, overdragen aan het Rijksinstituut voor oorlogsdocumentatie (RIOD). In geen geval zullen de bladzijden op een veiling worden gebracht.

Dat heeft Suijk vandaag tegenover deze krant verklaard. Suijk hoopt dat het Anne Frank Fonds in Bazel, dat de auteursrechten bezit op alles wat Anne Frank heeft geschreven, over de brug komt met een fors bedrag voor het Center, bijvoorbeeld een miljoen gulden. Hij benadrukt dat de periode van een jaar niet bindend is, maar gezien moet worden als “een redelijke termijn”. De president van het Zwitserse Fonds, Buddy Elias, betichtte Suijk vorige week van afpersing en riep Suijk op de pagina's zo snel mogelijk aan het RIOD over te dragen. Als het Fonds steun blijft weigeren, zal Suijk een professionele fondsenwerver inschakelen om Amerikaanse sponsors te werven, zo kondigt hij aan.

De vader van Anne Frank, Otto Frank, liet het RIOD bij zijn dood in 1980 het dagboek van Anne Frank na. In het manuscript ontbraken echter vijf pagina's, waarvan Suijk zegt eigenaar te zijn. Hij zou ze van Otto Frank hebben gekregen, die daarmee wilde voorkomen dat ze openbaar werden. De bladzijden bevatten onder meer passages met kritiek van Anne op het huwelijk van haar ouders.

Het RIOD, dat meent recht te hebben op de vijf pagina's, wil de ontbrekende passages uit het dagboek opnemen in een herdruk van de wetenschappelijke editie, die in maart moet verschijnen. Het heeft de landsadvocaat ingeschakeld om te bemiddelen in het conflict en wil daarom op de nieuwe uitspraken van Suijk nog niet reageren.

    • Arjen Schreuder