Ahold stijgt op dalende beurs

AMSTERDAM, 9 SEPT. Net als op de overige Europese effectenbeurzen zijn de meeste koersen op het Damrak vanochtend gedaald. Beleggers trokken zich niets aan van de sterke stijging van de koersen op Wall Street. De AEX-index stond vroeg in de middag met een verlies van 12,06 punten op 1083,62 punten.

Ahold ging vanochtend tegen de neergaande beweging van de markt in. Morgen opent het supermarktconcern de inschrijving op zijn emissie voor de financiering van de overname van de Amerikaanse keten Giant Food. Ahold steeg met 1,50 naar 60 gulden. Ook Akzo was een uitzondering met een koersstijging van 2 procent naar 1,60 gulden. Het chemieconcern liet vanochtend weten dat het de bouw van een verffabriek in Rusland wegens de crisis daar heeft uitgesteld. Hoogovens was de grootste daler met een achteruitgang van 4,2 procent naar 70,90 gulden.

De beurs opende nog boven de 1100 punten maar zette vervolgens een daling in. Amsterdam volgde daarmee Frankfurt, waar de koersen van banken verder daalden onder invloed van de crisis in Rusland. De Duitse DAX-index verloor vanochtend 0,73 procent. Ook Londen was van invloed op het Damrak; de FTSE-index daalde bij aanvang van de handel 1 procent. Een Amsterdamse effectenbemiddelaar noemde de Amerikaanse euforie naar aanleiding van de uitspraken van Fed-voorzitter Greenspan misplaatst. Volgens hem heeft Greenspan helemaal niet gezegd dat de rente wordt verlaagd. “Dat is eruit gefilterd door de analisten.” Hij verwacht niet dat de AEX vandaag boven de 1100 punten sluit. “Integendeel, ik zie de AEX verder wegzakken. Vanaf volgende week is iedereen weer bang voor Rusland.”

De hoofdfondsen waren over het algemeen lager. Zeep- en wasmiddelfabrikant Unilever luidde het verval op het Damrak in. Het aandeel was de dag nog begonnen met 2,50 gulden winst. Vroeg in de middag noteerde het belangrijke fonds 139,30 gulden, 70 cent onder de slotkoers van gisteren.

In navolging van de bank- en verzekeringsfondsen in het Verre Oosten noteerden vanmorgen ook de Nederlandse financiële waarden lager. Zo verloor ING 4,30 op 113,90 gulden, Aegon 2,30 op 181,20 gulden en Fortis Amev 2,40 op 126,10 gulden. Gisteren waren 'financials' nog flinke stijgers.

NEW YORK De Dow Jones-index is gisteren 380,53 punten gestegen kwam terecht op een niveau van 8020,78 punten. Dat betekende een winst van bijna 5 procent.

TOKIO De Nikkei-index sloot vanochtend met een verlies van 157,95 punten (1,06 procent) op 14.755,54.

De koers van Fuji Bank daalde scherp door speculatie over enorme verliezen in de handel in financiële derivaten. De bank zelf liet weten dat de strop maximaal 15,5 miljard yen (225 miljoen gulden ) bedraagt.

De beursindex van de Filippijnen sloot met een verlies van 3 procent en de beurs in Taiwan moest 0,7 procent prijsgeven. De Hang Seng-index van Hongkong sloot vanochtend 3,47 procent lager. De beurs in Singapore steeg 1,9 procent. In Maleisië stond de index aan het einde van de handelsdag 11,5 procent hoger.